Luzná Lemura vydala cetky a omšelé písně

Praha - Herečka divadla Sklep a zpěvačka Lenka Vychodilová pod uměleckým jménem Lemura vydává své druhé album s názvem Lemura… někdy luzná, jindy hrůzná. Desku s originálními šansony, které ona sama označuje jako "cetky, omšelé písně a jiná veteš", vydala ve vydavatelství svého kolegy, hudebního skladatele Davida Nolla.

Za herečku v běžném smyslu slova se Lenka Vychodilová nepovažuje. „Herečka ne, jsem hráčka. Takže si hraju na zpěvačku i divadlo a to všechno, co s tím může souviset,“ řekla.

Album Lemura… někdy luzná, jindy hrůzná natočila s triem Ti3, jehož sestavu vedle Nolla tvoří kytarista Jiří Podzimek a baskytarista a hráč na balalajku Vladimír Vytiska. Na nahrávce se podílelo i množství hostujících muzikantů.  

„V rámci našeho představení, ze kterého vlastně CD vychází, se většinou koná i dražba. Lemura vždy připraví kufr s věcmi, které se budou dražit. K rozproudění dražební nálady používáme starou umělohmotnou bandasku, ke které si diváci čuchnou a pak začnou solit peníze,“ uvádí představení hlavní protagonistka.

Téměř dvacítku písní na albu opatřilo texty více autorů. Vedle Vychodilové například Lumír Tuček, Jiří Weiberger, Tomáš Hanák či Václav Matoušek. „Používám okruh svých přátel a známých, když mě něco zaujme, tak se po tom vrhnu,“ uvedla s tím, že nejde o texty a hudbu napsané pro desku, ale spíše archivní věci. „Bylo mi líto písniček, které vznikly pro divadelní představení divadel Vpřed a Sklep a už se nehrají. Přijde mi škoda, aby se o nich lidé nedozvěděli,“ sdělila. Z dvacítky písní je autorem hudby k osmnácti z nich komponista Michal Vích.

Lenka Vychodilová říká, že Lemura Lepá je vlastně její společnice při vystoupeních a jednotlivé písně jsou na ni „navěšené“. „Takže jsme tam vlastně vždycky dvě. Já zpívám, ona mluví nebo ona zpívá a já o ní vyprávím.“

Přezdívka Lemura vznikla před mnoha lety pro pouliční produkci v rámci tehdejšího Pražského kulturního léta, kde Vychodilová vystupovala jako dekadentní zpěvačka Lemura Vera. Až dodatečně zjistila, že náhodně vymyšlené jméno má několik významů.

„Až později jsem si na burze koupila brož v podobě lištičky s pruhovaným ocasem a dozvěděla jsme se, že se jmenuje lemur. Pak jsem se dočetla, že podobně jako Atlantida ještě existovala bájná země Lemurie,“ podotkla Vychodilová.

Přestože mají její nahrávky minimální propagaci a jejich interpretka se neobjevuje v médiích, své příznivce si Vychodilová našla. Například paní z Nejdku, která už týden před křtem desky psala, že o ní má zájem. „Poslala peníze a pak jsme si vyměnily ještě několik mailů. Takový kontakt s lidmi mě hrozně baví,“ řekla Vychodilová, která se vedle programu Lemura nejvíce věnuje hraní v divadle Sklep, kde účinkuje od roku 1986.

Lenka Vychodilová

je známá především z účinkování v divadle Sklep nebo z pořadů Na stojáka. V polovině 70. let minulého století stála u zrodu recitační skupiny Vpřed. Byla jedním ze zakládajících členů legendárního Rádia Limonádový Joe, kde vystupovala jako Lemura Lepá. Mihla se v několika filmech (Šašek a královna, Pražská pětka, Báječná léta pod psa, Pasti, pasti, pastičky, Perníková věž, Mazaný Filip) a napsala jeden z námětů a scénář televizního pořadu Historky od krbu.

Zpěvačka v pořadu Události v kultuře-3.3.09
Zdroj: ČT24