Výstava, na které se vám bude chtít platit

Kamenice nad Lipou (Pelhřimovsko) - Prababičky dnešních registračních pokladen jsou od 25. února k vidění v Městském muzeu pro všechny smysly v Kamenici nad Lipou. Tentokrát výstava potěší především oko a taky sluch těch, kteří rádi poslouchají cinkání peněz. Pod názvem Platím! putují pokladny po českých a moravských městech. Exponáty zapůjčilo bratislavské Muzeum obchodu. Jeho sbírka čítá přibližně sto pokladen, v Kamenici je ale vystavena jen její část z období 1900 až 1948. Návštěvníci ji mohou vidět do konce března.

Od konce 19. století do poloviny dvacátého nemohly tyto „stroje na peníze“ chybět v žádném obchodě, kavárně nebo hotelu. Neplnily jen funkci užitných předmětů, jejich výtvarné provedení z nich mnohdy dělalo ozdobu - objevovaly se na nich rostlinné nebo ornamentální výzdoby inspirované renesancí, barokem, empírem či secesí.

Kontrolor poctivosti zaměstnanců i módní výstřelek

Předchůdkyně registrační pokladny vypadala jako dřevěná schránka se zásuvkou, otvorem na vhazování peněz a také malou štěrbinou pro schovávání „dýška“. „Pokladník byl povinen zapisovat každou platbu i výdej na pásku,“ vysvětluje poměrně pracný postup vedoucí kamenického muzea Petr Pech.

První registrační pokladnu vynalezl majitel restaurace v americkém Ohiu v roce 1879. Zaznamenávala operace na dvě pásky, sčítala a vydávala o nich potvrzení včetně data. V roce 1884 v témže městě založil John B. Patterson firmu National Cash Register Company a značka National pro pokladny se stala brzy velmi známou.

Nejprve ale znamenala registrační pokladna pro obchodníky spíše drahý módní výstřelek. „Nebyla to laciná záležitost, ale chtěli ji mít všichni obchodníci, protože jim to ulehčovalo život,“ doplňuje Marcel Juck, ředitel Muzea obchodu Bratislava. Zájem obchodníků ještě vzrostl po roce 1906, kdy byl do pokladny poprvé nainstalován elektromotor.

V kolekci vystavené v kamenickém muzeu jsou zastoupeny především výrobky firmy National. Doplňují je ale i jiné - například zbrojního podniku Krupp Essen, pokladny firmy Fiat, americký unikát St. Louis nebo zvláštní pokladna Aristo.

„Teď jsme získali do sbírky jednu velmi vzácnou pokladnu, která pochází z první rakousko-uherské továrny na registrační pokladny. Vůbec jsme nevěděli, že něco takového existovalo,“ prozradil Marcel Juck s tím, že bratislavská kolekce se jistě ještě rozroste.

  • Předchůdkyně registrační pokladny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/708/70772.jpg
  • Registrační pokladna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/708/70777.jpg