U2 koncertovali na střeše v centru Londýna

Londýn – Od pátečních ranních hodin zaplnily londýnské náměstí Portland davy fanoušků skupiny U2. Mnozí kvůli dvacetiminutovému koncertu, který jejich oblíbená kapela odehrála večer na střeše domu, kde sídlí BBC, přijeli i z ciziny. Podle odhadů zahraničních novinářů, kteří mohli show sledovat z horních pater protějšího hotelu, se v ulicích sešlo několik tisíc lidí. U2 jim zahráli mimo jiné dvě skladby ze svého v pořadí dvanáctého alba No Line on the Horizon, které v pátek vyšlo v Irsku a v pondělí vyjde i v ostatních evropských zemích a v USA.

Střešní koncert byl součástí kampaně k nové desce. Kromě čerstvých písní Get On Your Boots a Magnificent zazněly i známé pecky jako Beautiful Day a Vertigo (Závrať), při které se Bono přiznal ke strachu z výšek.

Na střeše s Beatles

Jeho nezvyklý boj s fóbií i netradičnost koncertu posluchači ocenili. „Kolik kapel kdy hrálo pro fanoušky na střeše nějaké budovy uprostřed provozu? Je to nejprovokativnější kapela naší generace. Nejlepší kapela od dob Beatles,“ prohlásil například jeden z nich.

I Beatles uspořádali podobný koncert v roce 1969 na střeše své gramofonové společnosti Apple. Tehdy policie koncert ukončila, protože davy fanoušků zablokovaly ulici.

Podobně jako při vystoupení – tentokrát v Los Angeles –, které odehráli U2 před dvaceti lety na střeše jednoho obchodu při natáčení klipu k písni Where the Streets Have No Name. V roce 2000 zase vystoupili na střeše v Dublinu. V pátek jako vzpomínku na Beatles zahráli úryvek jejich She Loves You.

Na letní turné plánují U2 slevy pro fanoušky postižené krizí

Páteční londýnský koncert přenášela živě rozhlasová stanice BBC Radio 2. Vystoupením U2 zakončili kampaň ke své nové desce No Line on the Horizon. Kritici ji hodnotí jako velmi experimentální a jednu z vůbec nejlepších, jakou irská skupina kdy natočila.

„Chtěli na téhle desce změnit zvuk oproti dvěma předcházejícím albům, udělat zase něco nového, co by je posunulo, a to se jim myslím povedlo. Je to taková metoda střihů a ozvláštnění, ale pořád jsou to písně pro stadiony, kde U2 chtějí hrát,“ říká o novince kritik Petr Vizina.

Na turné s No Line on the Horizon se irská kapela vydá začátkem léta. Bono Vox uvedl, že se prý budou snažit nabízet levné vstupenky, aby usnadnili vstup fanouškům, které postihla ekonomická krize.

  • Fanoušci U2 pře budovou BBC zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/710/70926.jpg
  • Bono Vox a Adam Clayton zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/710/70923.jpg