Začíná šest večerů s Kmotrem

Praha – Když se společnost Paramount chystala natáčet prvního Kmotra, nelíbili se jí herci, které mladý režisér Coppola vybral. Marlon Brando se jim zdál pro svou roli příliš mladý, Al Pacino zase příliš malý a obyčejný. Nakonec k jejich obsazení svolili, a že udělali dobře, se mohou diváci přesvědčit již dnes ve 22:30 na ČT1. Po šest pondělních večerů – každý díl bude rozdělen do dvou částí – mohou prožívat s členy italsko-americké mafiánské rodiny Corleonů jejich osudy.

Příliš malý, příliš mladý…

Kmotrovská trilogie byla natočena podle bestselleru Maria Puza, který se na snímku podílel také jako spoluautor scénáře. První díl vznikl v roce 1972. Realizací společností Paramount poněkud překvapivě pověřen tehdy mladý režisér Francis Ford Coppola. Pro úspěch filmu bylo klíčové herecké obsazení hlavních úloh dona Vita Corleona a jeho nejmladšího syna Michaela. Vedení Paramountu nesouhlasilo s Marlonem Brandem, zdál se jim pro roli mafiánského patriarchy příliš mladý – v době příprav filmu mu bylo 47 let.

Ještě větší nespokojenost dávala společnost najevo vůči obsazení málo známého, obyčejného a především malého Al Pacina. Coppola dokázal šéfy Paramountu přesvědčit a se stejnou pečlivostí obsadil i další role. Snímek získal tři Oscary - za nejlepší film, scénář podle předlohy a mužský herecký výkon v hlavní roli pro Marlona Branda. Ten si ale svou cenu odmítl převzít.

Úspěšný a úspěšnější

Mimořádný úspěch prvního Kmotra vedl k natočení pokračování, které podle mnohých svého předchůdce dokonce předčilo. Rozhodně v počtu Oscarů – odnesol si jich šest, jednu z nich získal i Robert de Niro, který ztvárnil mladého Vita Carleona. V době obsazení nebyl příliš známým hercem, ale společnost Paramount tentokrát nic nenamítala, Coppola měl ve všem volnou ruku.

Mafiánkou trilogii uzavřel Coppola snímkem Kmotr III po více než patnáctileté odmlce v roce 1990. Po jeho uvedení se na Coppolovu hlavu snesly výtky, že do jedné z klíčových rolí obsadil svou dceru Sofii. Americká filmová akademie ale Kmotra ocenila sedmi nominacemi. (Mimo jiné i pro Andy Garciu za vedlejší roli Vincenta Manciniho.) Závěrečný díl mafiánské série ale neproměnil ani jednu, všechny mu vyfoukl Tanec s vlky.

Kmotr I (2. a 9. března od 22:30 ) – Nabídka, která se nedá odmítnout. Marlon Brando a Al Pacino v hlavních rolích klasického amerického filmu, vyznamenaného třemi Oscary (1972).

Kmotr II (16. a 23. března) – Jsme větší než U. S. Steel. Al Pacino a Robert De Niro v hlavních rolích pokračování slavné mafiánské ságy, oceněné šesti Oscary (1974).

Kmotr III (30. března a 6. dubna) – Člověk financí a politiky. Al Pacino v hlavní roli závěrečné části proslulé mafiánské trilogie (1990).

  • Kmotr I autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/711/71004.jpg
  • Kmotr I autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/710/71000.jpg
  • Kmotr II zdroj: Paramount Pictures http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/711/71006.jpg
  • Kmotr I autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/710/70998.jpg