Hlavy zajíce a krysy kupec zaplatit odmítá

Peking - Kontroverzní bronzové sošky ze staré Číny, které byly minulý týden vydraženy v aukci sbírky umění zesnulého módního návrháře Yvesa Saint Laurenta v Paříži, údajně koupil Číňan. Vzápětí ale oznámil, že za ně odklepnutých 28 milionů eur (788 milionů korun) nezaplatí. Jeho účast v aukci byla prý aktem vlastenectví.

„Myslím, že v takové chvíli by vystoupil každý Číňan. Jen jsem plnil svoje povinnosti,“ konstatoval sběratel umění, který údajně vede aukční síň ve městě Sia-men na jihovýchodě Číny. Sošky minulou středu vydražil na třídenní aukci konané v pařížském muzeu Grand Palais. Dražby se účastnil po telefonu.

Podle agentury AFP Číňan za hodnotné plastiky nezaplatí, protože na ně nemá dostatek financí. Prohlášení vydala Nadace národního dědictví Číny, která se od roku 2002 snaží do země vrátit ukradené umělecké předměty.

Kvůli dražbě vzácných hlav zajíce a krysy z období čínského císařství, které v roce 1860 v Pekingu uloupili francouzští a britští vojáci, vypukla mezi Čínou a Francií roztržka. Peking se neúspěšně dožadoval stažení obou artefaktů z aukce a navrácení do země původu. Francouzský soud jejich dražbu povolil, Čína ji poté ostře odsoudila.  

Sošky byly součástí rozsáhlé umělecké sbírky Saint Laurenta a jeho dosud žijícího partnera Pierra Bergého, kterou sestavovali 50 let. Bergé již dříve naznačil ochotu je z dražby stáhnout, ale za podmínky, že čínské vedení zajistí ve své zemi dodržování lidských práv a umožní návrat dalajlamy do Tibetu. Peking to označil za provokativní vydírání. Saint Laurent a Bergé oba kontroverzní artefakty koupili legálně.

Pařížská aukce vynesla celkem 373,5 milionu eur (10,7 miliardy korun), které poputují pro Nadaci Bergé-Saint Laurent, kde je soustředěno dílo módního tvůrce, a na lékařský výzkum, především na boj proti AIDS.