Jeden svět: Václav Havel jako porodník nové generace

Praha - Již příští týden začne pražská část festivalu Jeden svět, který letos představí 123 dokumentárních filmů ze čtyř desítek zemí. Největší evropský festival s lidskoprávní tématikou zahájí 11. března za účasti dánského režiséra Anderse Ostergaarda snímek Barmský VJ, zachycující brutální potlačení barmských protivládních demonstrací v roce 2007. Pořadatel festivalu Člověk v tísni slibuje snímky s globální tématikou a rozšířený prostor pro diskuse a doufá v překročení loňské rekordní návštěvnosti 100 tisíc diváků. Na té se každoročně podílejí i regionální části festivalu, kterých letos bude 29.

Festival pro svobodné… 

„Naší ideou byl Václav Havel jako porodník nové generace, která vyrůstala už ve svobodě - ta je také naší hlavní cílovou skupinou,“ říká programová ředitelka festivalu Helena Zajícová. Festival podle ní sice přinese snímky z tradičních krizových oblastí, ale hlavní důraz bude kladen na globální výzvy - témata se shodují s prioritami českého předsednictví EU a jsou mezi nimi ekologie, ekonomika nebo energetika.

Zajímavostí v programu jsou například snímky z afrických států Mali a Kongo, natočené tamějšími tvůrci. Festival letos poprvé od prvního ročníku zařadil do programu i celovečerní hraný snímek - El paso režiséra Zdeňka Tyce, který bude uveden v premiéře. „Vypovídá o romské tématice lépe než lecjaký dokument,“ říká Zajícová.

V diskusích konaných po snímcích i zvlášť se diváci budou moci setkat s tvůrci i odborníky, připravena je například velká panelová diskuse na téma Demokracie v Africe.

…i pro rodiče a seniory 

Snímky, které se nejlépe umístí v diváckém hlasování, budou po skončení pražské části festivalu promítány v kinech Lucerna a Světozor. V divadle Minor je připravena novinka - koutek pro nejmenší, do něhož budou moci rodiče odložit své děti a zhlídnout sami film. Pořadatelé připravili i projekce pro seniory.

Základní informace

Praha

  • Termín: 11.-19. března
  • Festivalové centrum: kino Lucerna
  • Místa projekcí a diskusí: kina Světozor, Atlas, Evald a Ponrepo, Divadlo Archa, Francouzský institut, Městská knihovna, Divadlo Minor  
  • Vstupné: 70 Kč, předprodej zahájen 3. března

Březen, duben - dalších 29 měst

Více informací: http://www.jedensvet.cz/