The Tap Tap rozhoupali Archu

Praha - Nabitý sál pražského Divadla Archa roztleskala kapela studentů neústavního Jedličkova ústavu The Tap Tap. Vedle skladeb na bubny, které jsou pro kapelu charakteristické, zazpívali hudebníci také třeba písničky Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Na benefiční Párty na kolečkách kromě nich vystoupili také třeba herečka Eva Holubová v roli moderátorky nebo muzikant David Koller. Výtěžek akce půjde na vzdělávací centrum STUDEO při Jedličkově ústavu.

Večer v Arše zahájily sólové písničky, box, step, kung-fu nebo tai-či jako ukázky práce studentů Jedličkova ústavu. Především právě pro ně jsou určeny kurzy hudební školy STUDEO. Ty zatím probíhají v prostorách ústavu, během několika let by ale měla ve vyšehradském areálu vzniknout samostatná bezbariérová budova.

V nynějším centru se vzdělávají i členové kapely, navštěvují zde počítačové, hudební, jazykové nebo třeba umělecké kurzy. Za studenty do ústavu individuálně docházejí lektoři, pro tělesně postižené je totiž pohyb po Praze velmi náročný. Do budoucna by chtěli mít pro centrum vlastní prostory. Nechali už proto vypracovat architektonický návrh, který na dnešním koncertě také představili. Jeho autorem je architekt Jiří Lasovský.

Párty na kolečkách 2009 (zdroj: ČT24)

Podpořit STUDEO mohou lidé i odesláním dárcovské SMS ve tvaru: DMS STUDEO na číslo 87777.

Další zajímavé záznamy uměleckých projektů lze najít v rubrice Kultura on-line.

Šimon Ornest: Už Rudolf Jedlička říkal, že zakládá Jedličkárnu proto, aby z pasivních příjemců sociální pomoci udělal daňové poplatníky. Skvěle to podle mě vystihuje moderní pojetí sociální služby, takže se podle toho řídíme doslova: žádní chudáčci, žádné výhody, žádná pohodlná náruč sociální sítě. Nabízíme možnost být aktivní a něco se naučit.
Zdroj: ČT24/The Tap Tap