Angličané objevili dobový portrét Shakespeara

Londýn - Milovníci britského kulturního dědictví po čase opět slaví. V Londýně byl totiž objeven jediný unikátní portrét světoznámého dramatika Williama Shakespeara, který podle předběžných průzkumů pochází z doby samotného velikána alžbětinské kultury. Jedná se o jedinou zachovalou podobiznu, pořízenou ještě za Shakespearova života. Portrét byl objeven v majetku rodiny uměleckého konzervátora, jehož předek se oženil s pravnučkou jistého Shakespearova mecenáše. Experti se domnívají, že právě tento obraz, po staletí ukryt v zaprášených skladech, byl hlavním vzorem pro všechny pozdější a obecně známé podobizny rodáka ze Stratfordu nad Avonou.

„Jsme si na 90 procent jisti, že na podobizně je Shakespeare,“ řekl podle agentury AP Paul Edmondson, šéf skupiny odborníků, která podobiznu zkoumala. „Absolutní jistotu ale nelze mít za daných okolností nikdy. Vždy se budou ozývat hlasy, které to budou popírat.“ Tento portrét je podle Edmondsona obzvlášť důležitý právě proto, že byl namalován za umělcova života. „Myslíme, že právě podle něj byla později vytvořena řada kopií, včetně známé rytiny použité na prvním souborném vydání Shakespearových her,“ uvedl Edmondson.

Podle něj byl portrét dlouho součástí takzvané Cobbovy sbírky, se Shakespearem však nebyl spojován až do roku 2006, kdy si jeden z členů rodiny všiml mimořádné podoby zobrazeného renesančního gentlemana s podobiznami na jisté Shakespearově výstavě. Dědic sbírky proto pátral dál a nechal portrét odborně ověřit; názor odborníků mu dal za pravdu a způsobil menší senzaci.

Dosud byly známy dva Shakespearovy portréty, které byly považovány za skutečné vyobrazení umělcovy podoby. Jde o zmíněnou rytinu a o portrétní bystu; obě díla ale vznikla až po Shakespearově smrti. Nově objevený nejstarší portrét renesančního velikána má být vystaven ve Shakespearově stratfordském rodišti od 23. dubna do 6. září.