Čapka v Bruselu vystřídá Drtikol

Brusel - Představování české kultury v rámci českého předsednictví EU pokračuje od 11. března výstavou fotografií Františka Drtikola v prostorách Českého centra v Bruselu. Expozice je součástí čtyřdílného cyklu akcí, v jehož rámci se může Evropa seznámit s významnými osobnostmi spjatými se Středočeským krajem. Fotografie jednoho z nejvýznamnějších českých fotografů (1883-1961) budou k vidění do 4. dubna.

Drtikolovo jméno není pro Evropany neznámé, světové uznání si tento umělec získal již ve dvacátých letech minulého století. Výstava ukazuje fotografie vzniklé v duchu art deco, ovlivněné i podněty avantgardy, a především díla z období secesního piktorialismu. Závěr expozice tvoří práce inspirované Drtikolovým zájmem o východní nauky.

Chybět nebudou ani slavné psychologické portréty, jedinečné akty, četné krajinné kompozice i další fotografické žánry. Výstavu doplňuje promítání filmu o autorově životě a díle Fotograf František Drtikol v režii Jiřího Holny.

Výstava Drtikolových fotografií je druhou ze čtyř, jež představují osobnosti Středočeského kraje. Jako první přiblížilo České centrum Belgii Život a dobu Karla Čapka. V dubnu bude Drtikola následovat expozice Josef Lada, malíř a spisovatel. Cyklus zakončí výstava s názvem Jiří z Poděbrad, která chce tohoto českého krále představit jako moderního státníka usilujícího o sjednocení Evropy.

ROZHOVOR S PETREM POLÍVKOU, šéfem Českého centra v Bruselu

Pro koho je výstava určena?

Je určena všem. Naším cílem je přinášet českou kulturu do Belgie, tedy Belgičanům, ale Brusel je speciální, tedy očekáváme také publikum z evropských institucí, i české. Ohlasy jsou už nyní velmi zajímavé. Dnešní vernisáž bude natáčet belgická televize.

Mohl byste výstavu trochu více přiblížit?

Jde o relativně velikou výstavu. Představeno bude 40 až 50 fotografií. Jsou to samozřejmě faksimile, které Galerie Františka Drtikola v Příbrami připravila společně s Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze.

  • Fotografie Františka Drtikola autor: František Drtikol, zdroj: Galerie Františka Drtikola Příbram http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/729/72837.jpg
  • Fotografie Františka Drtikola (výřez) autor: František Drtikol, zdroj: www.eu2009.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/729/72839.jpg