Národní divadlo 2009/2010 bude širší o Novou scénu

Praha - Vedení Národního divadla v Praze představilo dnes plány na sezonu 2009/2010. Nejzásadnější změnou je rozhodně rozšíření současné scény o Novou scénu, na níž působí Laterna magika, jednání s ministerstvem kultury ale dosud nebyla ukončena. Podle ředitele zlaté kapličky Ondřeje Černého se také během týdne rozhodne, kdy bude zahájena další část rekonstrukce. Návštěvníci Národního divadla se v příští sezoně mohou těšit na pět operních premiér včetně dvanácti koncertů, devět činoherních a dvě baletní novinky.

Činohra uvede například Žebráckou operu Bertolta Brechta nebo hru Dogville, která vznikla na základě filmu dánského režiséra Larse von Triera. Trier se mimochodem nechal pro tento snímek inspirovat právě Brechtovou Žebráckou operou. Trierův snímek, tentokrát Prolomit vlny, uvádí v současné době na svých prknech také Divadlo Rokoko.

Na operní scéně bude Jiří Bělohlávek dirigovat klasický kus od Bohuslava Martinů Hry o Marii. Národní divadlo už v roce 2008 uvedlo Martinů vrcholné opery Julietta aneb Snář a Řecké pašije. Vše v rámci projektu Martinů Revisited, který připomíná 50. výročí úmrtí tohoto skladatele. S operou bude také znovu spolupracovat americký režisér a výtvarník Robert Wilson, nastuduje Janáčkovu Káťu Kabanovou.

Baletní soubor chystá dvě novinky. Fausta libretisty, choreografa a režiséra Libora Vaculíka a Othella s hudbou Leoše Janáčka a v režii Youriho Vamose, který je i autorem libreta a choreografie.

Laterna magika pod křídla ND

K plánovaným novinkám v sezoně 2009/2010 patří také převedení Nové scény pod Národní divadlo. Budovu, která byla otevřena v listopadu 1983, má v současnosti v pronájmu Laterna magika. „Laterna magika by měla ukončit svou činnost jako příspěvková organizace MK a přejít do svazku s Národním divadlem, kde už kdysi byla. Nová scéna v roce 2010 rozmnoží portfolio našich budov,“ uvedl ředitel ND Ondřej Černý.

„Neměl by to být čtvrtý soubor ND, nicméně jednáme o tom, aby byl zachován, i když ve ztenčené podobě,“ řekl Černý s tím, že o způsobu připojení Laterny magiky se stále ještě diskutuje.

Vedle Laterny magiky by na Nové scéně měly vystupovat umělecké soubory Národního divadla. „Komorní moderní scénu činohra potřebuje. Na Nové scéně by se mělo ukazovat vše, s čím si velké historické domy ne dobře rozumějí - moderní dramatika, tedy v podstatě celá dramatika dvacátého století,“ uvedl v listopadu 2008 šéf činohry Michal Dočekal. Část prostoru by také měla být poskytnuta komerčním pronájmům.

Rekonstrukce zlaté kapličky pokračuje

Černý uvedl, že v roce 2010 projde Laterna magika pravděpodobně generální rekonstrukcí. Pokračovat se má i s rekonstrukcí budovy Národního divadla, která by měla začít podle původních plánů ještě v březnu letošního roku.

První etapa byla ukončena v době oslav 125. výročí od znovuotevření staré budovy divadla v roce 1883 po požáru, spolkla 23,5 milionu korun. Druhá etapa oprav se dotkne především fasády. Práce mají trvat tři roky a náklady se předpokládají ve výši 170 milionů korun.