Držitelka ceny Nejkrásnější dětská kniha byla prozrazena

Praha - Kniha autorky Aleny Ježkové Prahou kráčí lev zvítězila v kategorii dětských knih ve výroční soutěži Nejkrásnější české knihy roku. Výsledky soutěže za uplynulý rok pořadatelé oznámí 22. dubna tradičně v Památníku národního písemnictví. Praha na vyhlášení výsledků nevydržela čekat. ČTK o úspěchu publikace o hlavním městě informovala náměstkyně pražského primátora Marie Kousalíková, která je prý kmotrou knihy.

Prahou kráčí lev je pohádkový příběh, který dětem pomůže objevovat historická místa Prahy. Vypráví příběh malého chlapce, kterého rodiče ponechají v hotelovém pokoji a který ztratí svého plyšového lva. Holub ho vezme na cestu Prahou a společně zjišťují, kolik je v Praze lvů. Ilustracemi knížku doprovodila Michaela Kukovičová a vydalo ji nakladatelství Práh.

Soutěž Nejkrásnější české knihy roku vyhlašují ministerstvo kultury a Památník národního písemnictví, letos se konal již její 44. ročník. Přihlásilo se do něj rekordních 248 knih od 129 vydavatelů. Knižní produkci roku 2008 hodnotily dvě poroty, technická a výtvarná. Ceny se udílejí v šesti kategoriích: vědecká a odborná literatura (přihlášeno 54 knih), krásná literatura (50), literatura pro děti a mládež (34), učebnice (18), obrazové publikace (39) a katalogy (32).

V den vyhlášení výsledků soutěže bude v Památníku  národního písemnictví také tradičně zahájena výstava oceněných publikací. Veřejnost se na ní bude moci seznámit i s knihami, které měla porota při hodnocení v užším výběru. Výstava potrvá po celý květen a pak poputuje do dalších míst v ČR i v zahraničí.

Alena Ježková

Narodila se 6. října 1966, je česká novinářka a spisovatelka knih pro děti a mládež. Vystudovala obor čeština - pedagogika na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a doktorské studium oboru grafický design a vizuální komunikace na Vysoké škole uměleckoprůmyslové.

Pracovala jako nezávislá novinářka a publicistka pro Práci, Lidové noviny a Respekt a jako reportérka, editorka a zástupce šéfredaktora v časopise Reflex. V letech 2000-2002 působila jako ředitelka odboru public relations Magistrátu hlavního města Prahy, poté na řídících pozicích v PR a komunikačních agenturách REGTIME a AMI Corporate Design. Od roku 2005 působí jako nezávislý konzultant v oblasti komunikace, PR, grafického designu, publikací a periodik. Jako kurátorka vytvořila historickou stálou expozici Králův dvůr v Prašné bráně v Praze a expozici Pražské zvony ve věži chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně.