Festival spisovatelů Praha: Příběhy 2001 noci

Praha – Co je to příběh, které příběhy jsou pravdivé – příběhy v arabském světě, v čínském, v Tibetu, v Gaze… jsou otázky Festivalu spisovatelů Praha, jehož letošní 19. ročník spojuje literaturu s historií. Téma pro rok 2009 zní "2001 noc: umění příběhu". Diskutovat o něm bude společně od 7. do 11. června v Praze dvacet světových spisovatelů z devíti zemí. Setkávat se budou v prostorách Laterny magiky.

Téma festivalu odkazuje k orientální tradici vyprávění příběhů a také k událostem 11. září. „Literatura nám dává svobodu lhát,“ říká prezident festivalu Michael March. A dodává: „Odmítáme kulturu jako závod, jde nám o život. Kultura je živoucí dědictví, vedené myšlenkami a sdílené jazykem. Jazyk říká, že nic není stálé, kromě změny.“

Za ČR: Rudiš a Suchý

Mezi dvaceti spisovateli (seznam autorů) na festivalu se objeví také dva čeští. Jaroslav Rudiš, nejen komiksový autor, který se na literární scénu vyhoupl svým románovým debutem Nebe pod Berlínem, a básník, písničkář a dramatik Jiří Suchý.

Rudiš vystoupí společně se svým kolegou Jaromírem 99, Suchého protějškem bude německý písničkář Wolf Biermann, s nímž ho pojí dlouholeté přátelství. Když se Biermannovi dostaly do rukou spisy, které na něj vedla Stasi, tajná služba NDR, našel v nich dopisy od Jiřího Suchého, které mu nikdy nebyly doručeny.

19. ročník je spojen s Edmondem Jabèsem a Philipem Gustonem

Devatenáctý ročník je věnován jednomu z nejpozoruhodnějších představitelů moderní světové literatury Edmondu Jabèsovi (1912–1991), egyptskému spisovateli, který žil v Paříži. Jeho citát - „Na počátku je zranění neviditelné“ - se stal mottem festivalu.

Výtvarnou podobu festivalu propůjčil obraz Předměstí malíře a grafika Philipa Gustona. Autorská práva na toto dílo poskytlo Muzeum moderního umění v New Yorku.

Ceny pro studenty, mecenáše a za svobodu projevu


Letos posedmé byla v rámci Festivalu spisovatelů vyhlášena soutěž pro studenty středních škol o nejlepší povídku. Její autor získá Cenu Waltera Sernera. Serner formuloval základní myšlenky a principy dada. Jeho poslední roky života jsou spojeny s Prahou, odkud byli on a jeho manželka v roce 1942 deportováni do Terezína a následně do vyhlazovacího tábora v Litvě.

Kromě ceny za nejlepší povídku budou uděleny ještě dvě ceny: Cena za svobodu projevu, která nese jméno řeckého spisovatele Spirose Vergose, a výroční cena Rytíř kultury pro mecenáše, kteří Festival spisovatelů Praha podporují. Předána jim bude soška Zrození jezerní panny, která je dílem sochaře Olbrama Zoubka.

Festival spisovatelů Praha se poprvé konal v roce 1991, za jeho vznikem stál Michael March. Ve Valdštejnském paláci se tenkrát setkalo dvacet českých spisovatelů, kteří stáli v opozici proti komunistickému režimu. Od roku 1999 je festivalové dění v přímých přenosech přenášeno po internetu do světa.

  • Jaroslav Rudiš zdroj: Festival spisovatelů Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/738/73776.jpg
  • Cena Rytíř kultury zdroj: Festival spisvoatelů Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/738/73786.jpg