Galakoncert zakončil festival Opera 2009

Praha - Hudební tečku za devátým ročníkem Festivalu hudebního divadla Opera 2009 dnes ve Stavovském divadle udělal galakoncert sopranistky Simony Houdy-Šaturové. Umělkyni, která se na stejném místě loni představila v roli Sandriny v inscenaci Mozartovy opery La finta giardiniera, v programu Mistři italského belcanta doprovodila Pražská komorní filharmonie s šéfdirigentem Jakubem Hrůšou. Během koncertu byly předány čestné ceny festivalu Opera 2009, takzvané Libušky.

Před zaplněným hledištěm Stavovského divadla zazněla na závěr festivalu hudba italských operních mistrů 19. století. Houda-Šaturová, která letošní rok úspěšně zahájila vystoupením s Brynem Terfelem v pražském Obecním domě a recitálem ve Vatikánu pro papeže Benedikta XVI., zazpívala známé i méně známé árie oper Gioachina Rossiniho, Gaetana Donizettiho a Vincenza Belliniho.

Program tvořený ukázkami z Rossiniho oper Semiramide či Lazebník sevillský, árie z oper Lucia di Lammermoor a Linda di Chamounix od Donizettiho a romancí Giulietty z Belliniho opery Kapuleti a Montekové doplnila Pražská komorní filharmonie předehrami k Donizettiho operám Don Pasquale a La favorite, k Rossiniho jednoaktovce Il signor Bruschino a k Belliniho operám Pirát a Puritáni.

Čestné ceny Libušky

obdrželi během koncertu účastníci festivalu Opera 2009 za výjimečné výkony na přehlídce. Porota kritiků jednoznačně označila za nejlepší inscenaci Brittenovu Smrt v Benátkách ve Státní opeře Praha a Alan Geoffrey Oke za roli Gustava von Aschenbacha v této inscenaci ještě získal cenu emeritních sólistů Národního divadla.

V divácké anketě zvítězila liberecká inscenace Verdiho Simona Boccanegry. Ředitelka festivalu Šaldová udělila cenu německé zpěvačce Gun-Brit Barkminové za roli Emilie Marty v Janáčkově Věci Makropulos v pražském Národním divadle. Cenu výboru Jednoty hudebního divadla za významný počin v oblasti hudebního divadla v tomto roce získala Jiřina Marková-Krystlíková za založení a vedení Dětské opery Praha.

Letošní ročník Festivalu hudebního divadla Opera 2009 zaznamenal rekordní návštěvnost.

Všech pět představení ve Stavovském divadle bylo vyprodáno a před zaplněným hledištěm se odehrála i janáčkovská představení v Národním divadle. Přehlídka operní tvorby tuzemských divadel nabídla všech plánovaných 13 představení, pouze Jihočeské divadlo České Budějovice oproti plánu uvedlo místo Verdiho Síly osudu Haydnovu Lest a lásku.

V letošním roce bylo v rámci festivalu uvedeno třináct operních inscenací. Do Prahy se od 21. února sjížděly městské operní soubory z celé republiky s výjimkou brněnské Janáčkovy opery Národního divadla, jejíž vedení se omluvilo kvůli rekonstrukci své budovy.

Cílem festivalu Opera, který se koná od roku 1993 každé dva roky, je udržovat povědomí o domácím operním divadle jako celku, konfrontovat směřování i úroveň jednotlivých souborů a podněcovat zvyšování úrovně domácí operní produkce. Festival také obohacuje kulturní nabídku v Praze. Letošní festival byl oficiální doprovodnou akcí českého předsednictví v Evropské unii.