Slovanská epopej může zůstat v Moravském Krumlově

Praha/Moravský Krumlov - Společnost Incheba, která je majitelem krumlovského zámku, se s městem Moravský Krumlov dohodla na dalším pronájmu Rytířských sálů, ve kterých je umístěna Muchova Slovanská epopej. Podmínky pronájmu budou stejné jako dosud, město tedy bude společnosti platit pouze symbolický nájem deset korun ročně. Incheba před časem dala městu z těchto prostor výpověď, argumentovala tím, že obrazy nejsou dostatečně zabezpečeny. Výpověď měla platit od dubna tohoto roku.

Smlouva o pronájmu bude stejně jako dosud na dobu neurčitou. Město na oplátku poslalo Inchebě omluvný dopis. Pokusilo se rovněž „napravit křivdu vůči společnosti Incheba“ tím, že vyvrátilo informace, že by za výpovědí mohly být ekonomické důvody.

Incheba koupila zámek v Moravském Krumlově v roce 2004 od správce konkurzní podstaty. „Incheba zámek velkoryse a nezištně poskytla městu pro expozici Slovanská epopej za symbolický nájem a ponechala příjmy z návštěvnosti expozice ve výši asi 7,5 milionu korun městu. Ze strany společnosti Incheba Praha se tedy jednalo prakticky o čistě charitativní projekt bez jakýchkoli příjmů,“ prohlásil krumlovský starosta Jaroslav  Mokrý.

Krumlov se ale ještě musí dohodnout o zápůjčce obrazů Slovanské epopeje s hlavním městem. Současná smlouva o výpůjčce kolekce skončí podle mluvčího pražského magistrátu Jiřího Wolfa v polovině letošního roku. „Jestli bude prodloužena, nedokážu nyní odhadnout,“ konstatoval mluvčí.

Praha chtěla obrazy přesunout do metropole ještě letos, zatím ale nemá připravenou žádnou výstavní síň. Křižíkovy pavilony na Výstavišti, kde město plánuje obrazy vystavit, potřebují nejprve opravit, nejsou v nich totiž vhodné klimatické podmínky. S úpravami se dosud nezačalo.

Situaci komplikuje to, že se Praha dosud nedohodla se současným nájemcem pražského Výstaviště, kterým je rovněž společnost Incheba, na podepsání dodatku, který by zajistil obnovu požárem poškozeného Průmyslového paláce. Město už začalo samo připravovat rekonstrukci paláce, nájemce ale tvrdí, že se s městem chce dohodnout. Dokud nebude jasné, jestli se město s Inchebou dohodne nebo ne, je stěhování epopeje do Prahy nejisté.

Epopej je na zámku v Moravském Krumlově již 45 let. O přestěhování pláten zobrazujících výjevy z dějin Slovanů zpět do Prahy se hovoří už dlouhou dobu. Návrhů, kde by mělo být dílo vystaveno, byla řada, například Průmyslový palác na Výstavišti a Klementinum. Moravský Krumlov by o epopej patrně už přišel, kdyby loni nevyhořela na Výstavišti část Průmyslového paláce.

  • Slavnost Svantovítova na Rujaně zdroj: GHMP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/675/67481.jpg
  • Maketa interiéru budovy pro Slovanskou epopej autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/132/13183.jpg