V Jihlavě začal studentský divadelní festival

Jihlava - Regionální studentský divadelní festival JID 20-09 začal v jihlavském Divadle Na Kopečku. Úvod devátého ročníku patřil souboru Spoušť hostitelského Gymnázia Jihlava, který předvedl autorské představení Cestou kouzla. Přehlídka, v jejímž rámci vystoupí 15 souborů potrvá do 21. března. Odborná porota uzavře festival vyhlášením vítězů, kteří se pak zúčastní národní přehlídky.

„Repertoár studentských amatérských divadel je stejně bohatý jako dramaturgie profesionálních scén. Ve studentském divadle je ale díky objevování větší drive, větší chuť jít do toho, která už třeba u toho dospělého divadla tolik vidět není,“ prohlásil předseda odborné poroty Jaroslav Stuchlík.

Studentské divadlo reaguje na současná témata, objevují se v něm reflexe doby. Na jihlavském festivalu bude k vidění široká škála divadelních kategorií - od autorských her po pohybové divadlo. Díky přehlídce, kterou založila pedagožka gymnázia Ivana Fexová vznikají v regionu další studentská divadla, tím je podle poroty Vysočina v zemi ojedinělá.

Patronem festivalu je herec a absolvent pořádajícího gymnázia Ondřej Vetchý, který bude s účastníky diskutovat na téma Být, či nebýt hercem. S Ypsilonkou na festivalu hostuje s inscenací Nic nás nezastaví aneb Jeden den messengera na kole i další známý absolvent školy - režisér a herec Jiří Havelka, jenž v roce 2007 dostal cenu Alfreda Radoka.

Součástí festivalu jsou i semináře, různé tvůrčí dílny a přednášky a diskuze. Záměrem organizátorů je, aby se studenti po stránce umělecké dále rozvíjeli. Ti nejlepší postupují na přehlídky Šrámkův Písek a Mladá scéna v Ústí nad Orlicí.