Jízda nočním vlakem jako iniciační rituál

Praha - Třicetiminutová hororová povídka o tom, jak nebezpečná může být adrenalinová zábava v podobě jízdy ve vagonech nákladního vlaku. Tak by se dal charakterizovat nový televizní film režiséra Tomáše Bařiny Daleko do Nashvillu. V jedné z rolí se představí Jiří Schmitzer. Česká televize uvede snímek v neděli 22. března.

Příběh dvou kamarádů, kteří se pustí do riskantního dobrodružství, aby zakusili chuť svobody a dosud zapovězené dospělosti. Naskočí v noci na nákladní vlak a prostřednictvím postavy tuláka se začne přetvářet vnímání reality obou hlavních hrdinů i nás diváků. Bezpečná česká krajina se zvolna mění na americkou prérii a výlet za hranice běžného světa se stává životu nebezpečnou iniciační cestou.

Krátký povídkový film se sice točil ve stísněných podmínkách, ale podle režiséra to nakonec bylo spíš pro dobro věci, protože se stísněnost technickou podařilo přenést i do filmu, a posílit tak dějové napětí. „Myslím si, že se nám tím podařilo dílko, které v Čechách nemá obdoby, a ještě je úžasně napínavé,“ řekl k projekci Bařina. Režisér má již na svém kontě úspěšnou letní romantickou komedii z vinařských svahů jižní Moravy Bobule.

Daleko do Nashvillu - ČT1: 22. březva ve 20:50. Hrají: J. Štěpán, I. Říha, J. Schmitzer a další. Scénář E. Liška. Kamera T. Sysel. Režie T. Bařina.