Česká kultura se představuje jarní Budapešti

Budapešť - V maďarské metropoli dnes začal Budapešťský jarní festival. Česká republika, která je letos exkluzivním hostem přehlídky, se na něm prezentuje zatím největší přehlídkou české kultury v Maďarsku za více než deset let. Festival v budapešťském Muzeu krásného umění zahájila odpoledne výstava obrazů Alfonse Muchy. K představení české kultury v Maďarsku dopomohlo také české předsednictví Radě EU.


„Byla to dlouhá a těžká cesta, ale zázračně všechno vyšlo,“ uvedla při příležitosti zahájení výstavy Eva Molnárová ze spolku přátel české kultury Bohemia. Jako první přišla do Českého centra v Budapešti s nápadem uspořádat výstavu Muchových obrazů, realizace nápadu trvala čtyři roky. „Nechtěli jsme maďarské veřejnosti nabídnout nic malého, protože jsme věděli, že se jedná o velmi prestižní záležitost,“ vysvětluje ředitel Českého centra Evžen Gál.

Inspirací při instalaci výstavy byla pro kurátory sama Budapešť. „Naše město má velice mnoho architektonických památek ve stylu secese. Je tu nádherná linie metra, kterou se například inspirovala designérka při návrhu instalace,“ potvrdila Marta Sylvestrová, ředitelka Moravské galerie a spolukurátorka výstavy.

Kromě Muchových obrazů mohou Budapešťané vidět v rámci prezentace české kultury dalších osm výstav, poslechnout si pět koncertů a navštívit tři taneční představení. Pro nejmenší byla dnes otevřena výstava Krtek a jeho přátelé. Budapešťský jarní festival potrvá do 5. dubna, velkolepou výstavu děl Alfonsa Muchy ale budou moci návštěvníci obdivovat až do 7. června.