Prima píseček tentokrát patřil hlavně divadlu studentů

Ostrov (Karlovarsko) - Festival mladého divadla Prima píseček, jehož 15. ročník dnes skončil v Ostrově, patřil hlavně studentským souborům. Experimentálních představení, která mají na této přehlídce rovněž prostor, bylo oproti minulým ročníkům o poznání méně. Přesto publikum nepřišlo o řadu kvalitních vystoupení mladých herců ve věku mezi 16 a 20 roky.

Kvalitu festivalu podle něho nesnížil ani fakt, že do programové skladby letos výrazně zasáhla onemocnění, a některé původně ohlášené soubory proto nemohly přijet. Nic to ale nemění na faktu, že experimentujících herců této věkové kategorie na jevišti ubylo. „Je to nejspíše i generační záležitost a poměr studentského a experimentálního divadla se v budoucnu určitě vyrovná,“ podotkl Roman Černík, jeden z pořadatelů.

Součástí festivalu divadelních souborů z Karlovarského a Plzeňského kraje nebyla pouze představení pro veřejnost, ale i doprovodný program s odborným zaměřením. Patří do něj rozborové diskusní semináře s divadelními lektory a s osobnostmi současného divadla. Černík ocenil především prostředí, v němž se festival v Ostrově už řadu let odehrává. „Pro všechny účastníky je to velmi inspirující akce,“ dodal.

Ostrovský Prima píseček není soutěžní přehlídkou, ale porota doporučuje ty nejlepší na dva národní festivaly, Šrámkův Písek a Mladou scénu v Ústí nad Orlicí. Letos do Ústí vyslala soubor Na poslední chvíli z Ostrova, který se prvního ročníku Mladé scény zúčastní. Doporučila tam rovněž plzeňský soubor K Zelnici, o jehož účasti rozhodnou pořadatelé Mladé scény. „Do Písku jsme letos nikoho nenavrhli,“ uvedla porotkyně Alena Zemančíková.