Tibetská brána filmu otevřena

Praha - Součástí přehlídky Tibet mysli, která připomíná padesát let od dalajlamova vynuceného odchodu ze země, je festival Tibetská brána filmu (23. - 25. 3.). Ta se otvírá právě dnes a v kině Aero nabídne celkem sedm snímků, hraných i dokumentárních. Jejich společným tématem je současný Tibet. „Zajímaly nás ty nejnovější filmy, které ukazují, co se v Tibetu v současnosti děje,“ vysvětlil volbu snímků producent festivalu Ctirad Hemelík. Ve foyeru Aera si mohou návštěvníci kina také prohlédnout fotografie ze života Tibetu.

Projekt Tibet mysli (26. 2. - 14. 4.) vybízí prostřednictvím ukázek tradičního umění, současné tvorby a náboženství k otázkám: Jaká je vaše představa o životě v Tibetu a do jaké míry tibetská kultura ovlivňuje světovou. Vedle výstavy, jejímž záměrem je připomenout především padesáté výročí odchodu 14. dalajlamy do exilu a vytvořit prostor pro setkávání lidí, kteří s touto událostí soucítí, jsou připraveny také mnohé doprovodné akce. Například právě festival Tibetská brána filmu.

Nechat strach za sebou (předfilm; 23. 3. a 25. 3., vždy v 18:00)

Unikátní dokument, který v Tibetu tajně natočili dva místní filmaři. Vybaveni videokamerou a motorkou, na které cestovali po odlehlých oblastech východního Tibetu, sbírali ohlasy Tibeťanů na olympijské hry v Pekingu. „Přes Čínu se jim podařilo dostat snímek do světa. Byli ale brzy vystopováni a zatčeni,“ uvedla o osudech odvážných filmařů dramaturgyně festivalu Zuzana Ondomišiová.

Tibetský pláč za svobodu (23. 3. v 18:00)

Dokumentární snímek mapuje současnou historii Tibetu od čínské okupace a zabývá se tématem politických persekucí. Nazírá očima dalajlamy a tibetských exulantů na minulost a přítomnost dlouhodobého nenásilného boje za svobodu.

Osud Lhapy (23. 3. v 20:30)

Tři tibetští šamanové, kteří žijí v táboře pro uprchlíky v Nepálu, požádali, aby byl natočen příběh jednoho každého z nich. Obávali se, že se nedožijí svých dalších nástupců, chtěli proto, aby se jejich vědomosti mohly dostat k dalším generacím alespoň prostřednictvím dokumentárního filmu.

Tibet: vražda ve sněhu (24. 3. v 18:00)

Mladá jeptiška Kalzang Namccho přišla o život, když čínská pohraniční policie začala střílet do skupiny poutníků, kteří prchali z Tibetu přes známý průsmyk Nangpa-la, vstupní bránu do Nepálu a ke svobodě. Svědkem střelby se stala skupina zahraničních horolezců. Někteří z nich událost vyfotografovali a celý příběh zveřejnili.

Bez mrknutí (24. 3. ve 20:30)

Anglický režisér a producent Josua Dugdale měl možnost nahlédnout zblízka do nitra jedné z největších duchovních osobností současného světa, zachytit ji ve chvílích radosti a štěstí stejně jako zaznamenat momenty každodenních smutků a zklamání. Ve svém snímku zachytil osmnáct měsíců života a práce 14. dalajlamy.

Říkejme tomu karma (25. 3. v 18:00)

Sugestivní příběh, natočený na základě skutečných událostí, o mladém tibetském mnichovi Gyaltenovi Rinpocheovi, kterého jeho mistr poslal ze zapadlé horské vesnice na 1500 km dlouhou duchovní pouť.

Co z nás zbývá (25. 3. ve 20:30)

Mladá tibetská uprchlice v Quebecu Kalsang Dolma přinese do Tibetu videokazetu se vzkazem od duchovních a politických tibetských vůdců. Rodiny se shromáždí okolo maličké obrazovky, zírají jako přimražení, je to pro ně jedna z prvních příležitostí slyšet hlas dalajlamy, který k nim promlouvá z dálky. Film byl natočen bez vědomí čínských úřadů, za použití malých digitálních kamer, během téměř tuctu tajných výprav do Tibetu v letech 1996-2004.