Děti noci režisérky Pavlátové budou soutěžit na Feminale

Dortmund - Režisérka Michaela Pavlátová se se svým snímkem Děti noci zúčastní soutěžní části dubnového Mezinárodního festivalu ženské filmové tvorby v Dortmundu. Vítěze porota vybere z osmi přihlášených snímků z celého světa, cena v hodnotě 25.000 eur (675.000 korun) bude předána 26. dubna.

Pavlátové bude konkurovat německý film Alle Anderen (Všichni ostatní) režisérky Maren Adeové, který už je držitelem Velké ceny poroty z loňského Berlinale, God man dog tchajwanské režisérky Singing Chenové, Knitting Číňanky Jin Li-čchuan, Les Bureaux de dieu od Francouzky Claire Simonové, Maman est chez le coiffeur kanadské tvůrkyně Léy Poolové, Stella francouzské režisérky Sylvie Verheydeové a Wendy and Lucy Američanky Kelly Reichardtové.

Intimní příběh dívky uvízlé mezi dětstvím a dospělostí Děti noci je druhým celovečerním projektem Pavlátové. Hlavní role ve snímku ztvárnili Martha Issová a Jiří Mádl, kteří byli za své herecké výkony oceněni již na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Mezinárodní festival ženské filmové tvorby Feminale

se koná střídavě v Kolíně nad Rýnem a Dortmundu. Letos na něm bude od 21. do 26. dubna promítnuta asi stovka snímků režisérek z celé filmové historie. Ústředním tématem pro letošek je „svoboda“. Letos budou poprvé soutěžní snímky k vidění v obou zmíněných městech.