ČT dnes uvede pohádkové Prázdniny v Římě

Praha - Romantická komedie s Audrey Hepburnovou a Gregory Peckem Prázdniny v Římě byla nominována na deset Oscarů. Do té doby prakticky neznámá Audrey Hepburnová za roli novodobé princezny, která se vzepřela svým panovnickým povinnostem a díky americkému novináři (G. Peck) poznala Řím jako obyčejná mladá dívka, sošku získala. Legendární snímek režiséra Williama Wylera z roku 1953 uvede od 20:30 ČT2.

Až staromódně sentimentální příběh je plný humoru, který čerpá z nejlepších tradic amerických komedií. Jeho hrdinkou je půvabná mladá princezna Anna, následnice trůnu imaginární evropské země, jež přijíždí na státní návštěvu do Říma. Po vyčerpávajícím programu je na pokraji sil a na noc je jí podán uklidňující prostředek. Dříve než droga začne působit, se Anna tajně vydává do nočních římských ulic. Cestou se dostaví ospalost, a tak ani neví, jak se ocitla na noc v bytě novináře. Ten ji následujícího dne chce nejprve využít pro senzační reportáž, poté ale své umysly změní a provádí ji společně s kamarádem fotografem po Římě.

Režisér William Wyler vtiskl komedii nenápadnou dokonalost a lehkost. Dalšího Oscara vedle Hepburnové získala Edith Headová za nejlepší kostýmy pro černobílý film a scenárista Ian McLellan Hunter za původní scénář, který svým jménem kryl skutečného autora Daltona Trumba, jenž byl na černé listině.

Pro Audrey Hepburnovou, původně baletku nizozemsko-britského původu (1929-1993), byly Prázdniny v Římě prvním zlomovým filmem. Následovaly role ve filmech Sabrina, Vojna a mír, Snídaně u Tiffanyho, My Fair Lady a další.

  • Prázdniny v Římě zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/758/75712.jpg
  • Herečka v roli princezny ve snímku Prázdniny v Římě (1953) zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/758/75713.jpg