Kunderovi vychází ve Francii nová kniha

Paříž - Pod názvem Une rencontre, který se dá přeložit jako „setkání“, ale také jako „střetnutí“ nebo „srážka“, dnes vychází nová sbírka esejů spisovatele Milana Kundery. Autor českého původu, který 1. dubna oslaví 80. narozeniny, v ní analyzuje myšlenky a postavy velkých spisovatelů. Kniha má ve Francii mimořádně příznivé kritiky a není pravděpodobné, že by se dočkala českého překladu.

Soubor devíti esejů pokračuje v linii předchozích Kunderových děl L'Art du roman (Umění románu) o literatuře a tradici románu v evropské literatuře a Le Rideau (Opona). Spisovatel se zabývá existenciálními a estetickými otázkami. Opírá se přitom o myšlenky velkých myslitelů a spisovatelů, mezi něž patří Francis Bacon, François Rabelais, Anatole France, Fjodor Dostojevskij nebo Gabriel García Márquez.

Čech udává tón - ve francouzštině

„Recenze jsou velmi příznivé, vše mluví obdivně. Nedělní Journal de Dimance dokonce nadepsal svůj rozsáhlý článek titulkem ´Kráso světa´,“ říká francouzský zpravodaj ČRo Jan Šmíd. Dodává, že v češtině titul pravděpodobně nevyjde, Kundera nedává souhlas k překladům v českém jazyce, musel by jej udělat sám a čas vynaloží spíše na nový román.

Podle literárních odborníků Kundera jako obvykle provádí erudovanou sondu do obskurních stránek světa a lidstva. Probírá se otázkami, které většinu čtenářů ani nenapadnou - například proč postavy velkých románů zpravidla nemají děti, nebo kdy a kolikrát se Anna Kareninová milovala s Vronským, či jak se spisovatel Curzio Malaparte (skutečným jménem Kurt-Erich Suckert) propracoval k vymyšlení slova „kaputt“.

Podle francouzského týdeníku Le Point Kundera stokrát jinak opět
dokazuje, že umění není závislé na morálce nebo politice a že je něco
„komického v univerzální absenci komična“. Novou knihou dává odpověď na loňské obvinění, že v 50. letech udal československé komunistické policii člověka. Aféra ho podle časopisu možná stála Nobelovu cenu.

Kunderovy knihy se prodávají, aniž by měly jakoukoli publicitu ze strany autora, spisovatel neposkytuje rozhovory ani francouzským novinářům. Ani nová kniha nebude mít křest, přesto je o ni již teď velký zájem. Čeští čtenáři si mohou knihu objednat po internetu.

MILAN KUNDERA oslaví 1. dubna 80. narozeniny. V současnosti je zřejmě nejúspěšnějším autorem českého původu působícím v zahraničí. Autor knih jako například Směšné lásky, Žert nebo Nesnesitelná lehkost bytí emigroval v roce 1975 do Francie a od 80. let píše pouze francouzsky. Zatím posledním románem, který vyšel česky, je Nesmrtelnost (1993).

V minulém roce se Kunderovo jméno skloňovalo především v souvislosti s článkem časopisu Respekt. Vyplývalo z něho, že Kundera v roce 1950 udal komunistické policii západního agenta Miroslava Dvořáčka. Spisovatel nařčení odmítl a žádal po Respektu omluvu. Nedočkal se jí, s Respektem se ale prý soudit nechce.