6. ročník festivalu hudebních filmů MOFFOM přijde o pražskou část

Praha - Letošní 6. ročník Mezinárodního festivalu hudebních filmů Music On Film-Film On Music (MOFFOM) se letos v Praze konat nebude. Jednomu z prvních festivalů věnovaných hudebním filmům se ani po pěti letech nepodařilo nalézt generálního partnera, který by festivalu zajistil finanční zázemí. Brněnské části se ale problémy se sponzory nedotknou, bude se konat v moravské metropoli od 1. do 4. dubna.

Spolupořádající Brněnské kulturní centrum dodrží program a nezruší žádnou z plánovaných projekcí.  Divákům nabídne šest hudebních dokumentů a dva hrané filmy. „Navíc zvažujeme, že bychom do budoucna mohli převzít uvádění festivalu jako celku, samozřejmě po dohodě s organizátory,“ uvedla mluvčí centra Eva Pánková.

Problémy byly hlavně ze strany nestátních, ne státních sponzorů 

Festival MOFFOM loni představil v pražských kinech Lucerna, Světozor a Evald v sedmi sekcích 58 snímků o skupinách a hudebnících, hudebních stylech a hudbě samé. Do hledišť si našlo cestu na 10 tisíc diváků.

„Jakkoli však popularita MOFFOMu rostla, zvykli jsme si slýchat, že festival neodpovídá marketingovým a strategickým prioritám sponzorů. Dostali jsme o hodně méně peněz, než jsme počítali, a tak jsme festival opravdu nemohli uskutečnit,“ řekla Lenka Zukalová ze společnosti Music on Film. Ze strany státních institucí podle ní problém nebyl, protože například pražský magistrát dal na uspořádání přehlídky více peněz než loni. „Z ministerstva (kultury), kde jsme ještě neměli potvrzený grant, to byla přibližně stejná částka jako loni,“ dodala Zukalová.

Problémy byly převážně na straně ostatních, nestátních sponzorů. Podle Zukalové šlo především o barterové plnění. Jedním z velkých sponzorů loňského festivalu byla společnost Jobs in Prague, která nyní poskytla méně peněz než loni. Podobně na tom byl i největší sponzor, nadace Johna Caulkinse, která v důsledku finančních ztrát způsobených ekonomickou krizí nebyla schopná poskytnout takové množství prostředků jako v případě minulých ročníků, uvedla Zukalová.

Na obnovení pražské částí je prý ještě naděje

Podle ní je ale šance festival vzkřísit, výhledově třeba za rok za dva. „Nikdy neříkej nikdy. Až se situace uklidní, je možné že se najde nějaký sponzor, který ten festival bude chtít dělat, a potom si myslím, že to reálné je,“ řekla.

S finančními problémy se nepotýká jenom MOFFOM, ale třeba i dnes začínající filmový festival Febiofest, který oznámil, že bude muset okleštit doprovodný program. Organizátoři MOFFOMu přiznávají, že ze začátku se i oni pokoušeli o jakousi programovou restrukturalizaci, ani to však nestačilo vyrovnat nižší rozpočet. „Peníze teď budeme muset vracet,“ přiblížila další kroky společnosti Music on Film Zukalová.

Organizátoři si nezájem velkých firem o sponzorství této filmové přehlídky vysvětlují i tím, že akce nebyla tak velká jako letní hudební festivaly. „Návštěvnost nebyla v desítkách tisíc. Možné je ale i to, že zaměření festivalu nebylo primárně na teenagery, bylo možná trochu intelektuálnější,“ poznamenala Zukalová. Její slova nepřímo potvrzuje i loňský výrok Johna Caulkinse, zakladatele, ředitele a mecenáše festivalu. „Chceme, aby festival plnil částečně i vzdělávací úlohu, a do budoucna bychom velice rádi navázali spolupráci se školami, a přivedli tak do kin mnohem více studentů,“ uvedl.

Co přinesl loňský ročník

Diváci podle pořadatelů na loňském ročníku MOFFOM s nadšením přijali například předpremiéru českého filmu Sestra, na které se osobně představili režisér Vít Pancíř a hudebník Filip Topol.

Hudební fanoušci měli jedinečnou příležitost nahlédnout do kuchyně muzikantů a ikon hudebního světa, jako jsou Joy Division, Bob Dylan, Sigur Rós či The Who. Většina z dokumentů byla v Česku uvedena poprvé. Loňský, pátý ročník se zaměřil zejména na dokumenty a téma New Yorku.

Organizátoři festivalu také ocenili dva bojovníky za lidská práva a mír - amerického folkového písničkáře Peta Seegera a českou zpěvačku Martu Kubišovou. Loni se také zvýšil počet letních hudebních festivalů, které nabízely snímky z předchozího programu MOFFOMu. Podrobnosti o festivalu lze najít na www.moffom.org, které zůstávají funkční.