Havana žije současným uměním

Havana - Na Kubě začalo 10. bienále výtvarného umění - umělci z padesáti zemí světa zaplnili havanské galerie i ulice a poprvé po 26 letech jsou zde i tvůrci z USA. Výstava současného umění, jejímiž hlavními tématy jsou letos politická situace, klimatické změny a ekonomická krize, potrvá do konce dubna.

„Proměnili jsme děla na žvýkačky, je to o konzumu a otevírání trhů. Jak tenhle americký sen ovlivňuje kulturu Kubánců jako masová zbraň,“ vysvětluje umělkyně Annie Royová. „Svět se mění v obrovský slum. Finanční krize zasahuje spoustu lidí. Chtěl jsem ten svět-slum proměnit v poezii,“ doplňuje další z vystavujících, architekt Sergio Cezar.
V sekci Chelsea meets Havana vystavuje třicet současných neworských umělců, kteří do Havany přivezli například Losí portrét Sarah Palinové, puzzle Che Guevary nebo nový Mount Rushmore. Na zahájení jejich výstavy do národního muzea umění ve staré havanské pevnosti Castillo del Moro dorazily stovky Kubánců.
Americký kurátor výstavy Alberto Magnan, původem Kubánec, přišel s myšlenkou už před třemi lety, ale musel počkat na výměnu prezidentů v obou zemích. Teď doufá, že současné americké umění na Kubě pomůže zlepšit vzájemné vztahy.

  • Bienále v Havaně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/768/76716.jpg
  • Bienále v Havaně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/768/76721.jpg