Nástěnný poklad objevili ve Volyni pod omítkou

Volyně - Stěny radnice ve Volyni ukrývají unikátní erby ze 16. století. Malby na zdi náhodně odkryli restaurátoři, kteří na radnici provádějí průzkum kvůli rekonstrukci. Podle historiků se jedná o nesmírně cenný nález. V žádných pramenech ale není o malbách erbů jakákoliv zmínka - proto teď začnou pátrat, kdo a proč je vůbec vytvořil.

Na stěně jsou hned dva metrové erby. První je zřetelnější, objevuje se na něm štít s křížem v červeném poli a s černou orlicí ve stříbrném poli. Podle historiků ho dosud neznámý autor namaloval v 16. století, erb patřil strakonickému velkopřevorovi.

Je to znak, který velkopřevor Děpolt Matouš Popel z Lobkowicz používal těsně po svém zvolení do úřadu, někdy kolem roku 1591," informuje Karel Skalický, ředitel Muzea Volyně.

Druhý erb není příliš zachovalý, navíc ho poškodily pozdější stavební úpravy v podobě výklenku. Patří pravděpodobně některému z johanitů z vyšší šlechty. Miroslav Špeciím, ředitel Muzea středního Pootaví, označuje druhý erb za nezvyklý, ale věří, že k identifikaci dojde.

K objevení erbů pomohla náhoda. Starostka chtěla přestěhovat elektrická kamna. Než nastoupili elektrikáři, museli místnost historické radnice prohlédnout památkáři. Hned první sonda ukázala, že pod omítkou jsou cenné malby.

„My jsme si říkali, že se podíváme, jestli tam něco není, abychom to elektrikou nezničili, ale vůbec nic jsme opravdu nečekali,“ neskrývá své překvapení starostka města Lenka Nestřebová.

V průzkumu chtějí památkáři pokračovat, předpokládají, že omítky by mohly skrývat vzácné malby i na některých dalších místech. Radnice erby zachová a ještě letos požádá o pomoc restaurátory. Erby se objevily na stěnách novodobé volební místnosti, lidé si proto poprvé vzácné malby prohlédnou letos v červnu.