Seriál Pohotovost po 15 letech končí

New York - Po patnácti letech skončil v noci na dnešek populární americký televizní seriál Pohotovost. Poslední díl přivedl před kamery několik aktérů z předcházejících řad. George Clooney, který svého času díky Pohotovosti odstartoval svoji kariéru, se v něm ale neobjevil. Poslední díl NBC doprovodila hodinovým průřezem Pohotovostí, včetně rozhovorů a vzpomínek tvůrců.

Finále seriálu s pořadovým číslem 328 neslo příznačný název „And in the end“. Na ambulanci chicagské nemocnice se odehrával další normální den, kde se podaří některé životy zachránit a některé ne. Děj přinesl několik dramatických minipříběhů, včetně umírající rodičky, i morální poučení o tom, že mládež nemá pít alkohol. Linie seriálu se symbolicky uzavřela příchodem dcery jednoho z protagonistů prvních dílů Marka Greena, která zde jako čerstvá lékařka žádá o práci.

Konec seriálu se očekával 

„Je zvláštní to říkat, ale opravdu byl čas na konec,“ řekl nedávno deníku The New York Times výkonný producent Pohotovosti John Wells. „Seriál končí v době, kdy jsme na něho všichni stále velmi hrdí,“ dodal. S tímto názorem souhlasí i kritici, kteří připomínají, že za 15 let se situace v televizní zábavě výrazně změnila. Průměrná rodina měla doma 41 televizních kanálů, zatímco dnes jich má přes 120. Kabelové společnosti, které dřív spíš opakovaly pořady televizních stanic, dnes produkují vlastní úspěšné seriály. Výroba dramatických pořadů je náročnější a dražší než různé reality show, na něž se navíc snadněji váže reklama, protože oslovují mladší, pro inzerenty zajímavější publikum.

Po odchodu Clooneyho sledovanost Pohotovosti klesla

Sledovanost Pohotovosti také klesla. V dobách své největší slávy, kdy v ní doktora Douga Rosse ztvárňoval Clooney, si čtvrteční epizody nenechalo ujít přes 30 milionů diváků. Předposlední díl minulý týden ovšem přivedl k obrazovkám 10,4 milionu Američanů. Ze všech pořadů tak byl na 20. místě. Změnilo se i postavení televize NBC, která byla v době vysílání Pohotovosti na vrcholu televizní zábavy. Dnes se NBC podle sledovanosti ocitá v pořadí televizních sítí na čtvrtém místě a snaží se najít si mezi nimi pevné místo.

K zastavení propadu zájmu diváků o Pohotovost nepomohl v roce 2000 ani krátký návrat George Clooneyho. V seriálu se objevil ještě těsně před jeho závěrem letos v březnu, kdy k obrazovkám přilákal téměř o čtvrtinu více Američanů než v případě předcházejících dílů. Epizodu vidělo 10,7 milionu diváků, nejvíce za uplynulé dva roky. 

  • Pohotovost (1994) zdroj: FDB http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/777/77669.jpg
  • Pohotovost (1994) zdroj: FDB http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/777/77667.jpg