V Komedii zabíjejí politika

Praha - Současná politická situace se promítá na divadelní prkna - původní hra Davida Jařaba Zajatci vznikla jako reakce na korupční a politické skandály za posledních dvacet let. S podtitulem Zabijte si svého politika ji dnes v premiéře uvádí pražské Divadlo Komedie.

Zoufalství dožene skupinu mladých lidí do extrému. Unesou zkorumpovaného politika, nahradí nefungující justici a odsoudí ho k smrti. „To byl hlavní účel této inscenace - donutit zastavit člověka a zamyslet se nad tím, že tahle situace není opravdu normální a že není možné ji přejít jen mávnutími rukou,“ vysvětluje David Jařab.

Divadlo jako zrcadlo doby

„Především jste obzvláště trestuhodným způsobem zneužil svoje postavení a zpronevěřil se službě, která vám byla demokratickou volbou svěřena,“ říká v inscenaci jedna z představitelek Vanda Hybnerová. „Je to taková veliká divadlení provokace. Myslím, že od doby Voskovce a Wericha divadlo zase začne plnit funkci zrcadla,“ domnívá se.

Hra je už čtvrtou a předposlední premiérou v Divadle Komedie v rámci české sezony - to uvádí v průřezu hry od předminulého století do současnosti. Další chystanou inscenací jsou Haškovy Příběhy dobrého vojáka Švejka.