Staňte se spisovatelem, alespoň na jednu kapitolu

Praha - Každý se může stát spoluautorem první celonárodní knihy na pokračování. Česká televize připravila v rámci nové televizní ankety Kniha mého srdce, v níž si Češi volí svou nejoblíbenější knihu, také interaktivní projekt. Knihy na pokračování vzniknou dvě - profesionální a amatérská. Obě budou mít dvanáct kapitol. Patronkou projektu je Halina Pawlovská.

Téma knihy si čeští čtenáři zvolí sami hlasováním na webu. Zatím mohou vybírat ze čtyř témat. Páté téma na „divokou kartu“ mohou sami diskutující navrhnout na webu do 8. dubna. Nejzajímavější bude zařazeno do hlasování o téma první kapitoly, které odstartuje 9. dubna a skončí 16. dubna. Čtyři témata na výběr:

  • tajemná webová adresa (fikce; hlavní postava: workholik)
  • šťastná nesplněná přání (skutečný příběh; postavy: stařeček a malý kluk nebo rodina)
  • magická telefonní čísla (fikce; hlavní postava: parta dětí; náhodně vytočené devítimístné telefonní číslo, kde číslovky odpovídají písmenům z abecedy, vás vezme např. DO POHÁDKY = 367 642 359)
  • fraktura srdce (fikce; hlavní postava: muž a žena)

Po výběru tématu napíše patronka projektu Halina Pawlovská úvodní kapitolu, která bude stejná pro obě verze knih „na pokračování“, tedy pro profesionální i amatérskou. Další kapitoly se ale už budou lišit.

profesionální knize bude dvanáct uznávaných českých autorů postupně rozvíjet příběh započatý v první kapitole. Čtenáři ale mají možnost děj knihy ovlivnit svými příspěvky do diskuse na internetovém speciálu Kniha mého srdce. Spolupráci zatím přislíbili tito autoři: Martin Bezouška, Petra Braunová, Monika Elšíková, Arnošt Goldflam, Miloš Kratochvíl, Vojtěch Steklač, Iva Pekárková, Iva Procházková, Markéta Zinnerová.

Amatérskou knihu budou psát neprofesionální spisovatelé, tedy vlastně kdokoli, kdo bude mít zájem. Ze zaslaných příspěvků (opět prostřednictvím webu) budou vybrány tři nejzajímavější, vítězný zvolí čtenáři hlasováním. Stejně se bude postupovat u všech zbývajících jedenácti kapitol.

Psaní a publikování kapitol - profesionální i amatérské knihy - bude rozloženo do 14denních intervalů. Projekt vyvrcholí na konci prvního říjnového týdne.

Jednotlivé kapitoly budou průběžně publikovány na webových stránkách, kde také zájemci najdou všechny ostatní potřebné informace, a v magazínu deníku Právo. Možnost přečíst si je získají i uživatelé mobilních telefonů, a to na wapové adrese m.knihasrdce.cz. Kapitoly jednotlivých profesionálních autorů budou také předčítány v nedělním pořadu ČRo2 Čas ke snění. Z těchto čtení vzniknou audionahrávky kapitol, které budou ke stažení na webu a také na wapu.

Michal Viewegh a Jaroslav Dušek v pořadu Kniha mého srdce
Zdroj: ČT