Stref se do politika

Praha - Pouťová střelnice s portréty všech dvou set českých poslanců je umístěna ve výstavních prostorách Roxy/NoD. Instalaci s názvem „Já bych to…“ vytvořila ústecká umělecká skupina Czakra. Návštěvník galerie obdrží při vstupu tři projektily a vzduchovku a může se podle libosti strefit do jakéhokoli politika. A oplatit mu tak třeba pocit bezmoci, který při sledování domácí politické scény jako divák před televizní obrazovkou často zažívá.

Autory instalace je dvojice studentů ústecké Katedry výtvarné kultury UJEP Tomáš Čáp a Michal Kraus, kteří společně v roce 2008 založili uměleckou skupinu Czakra. Jejich pozornost se soustředí na kritiku současné společnosti.

„Chceme nastínit nebo nastavit nějakým způsobem zrcadlo společnosti. Jestli někdo opravdu cítí potřebu agrese, vybít se a začne střílet do poslanců anebo jestli diabolky odloží a půjde se na politiky jenom podívat,“ uvedl Kraus.

Nejoblíbenější jsou Topolánek a Paroubek

Nejraději se návštěvníci strefují do šéfů obou nejsilnějších stran - Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka. Následuje ministr vnitra Ivan Langer a středočeský hejtman David Rath. „Doufáme, že to pochopí a že mají smysl pro humor a nadsázku,“ dodal Kraus.

Politici skutečně reagují většinou pobaveně. „Myslím, že je to dobrý nápad. Pokud politici dokáží pobavit alespoň takovým způsobem, je to jedině dobře a mám pocit, že by si z toho měli vzít trochu příklad,“ domnívá se například poslanec a pražský radní Jiří Janeček.Bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák jeho nadšení ale nesdílí: „Ti kluci mají v sobě zřejmě po rodičích hluboce zakořeněné marxistické kořeny. Jakmile zvolí jako symbol pušku a řeknou: 'Střel si na někoho', pak si myslím, že v těch dětech je něco nemocného.“

Vystřelit si na politiky mohou lidé v Roxy do 29. dubna. Po skončení výstavy budou portréty prý rozeslány jednotlivým poslancům.