137 filmových klapek visí na stěně

Praha/Zlín - 49. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně už téměř klepe na dveře. Jeho nedílnou součástí je dvanáct let také Minisalon filmových klapek, které na výtvarná díla přeměnili čeští i zahraniční výtvarní umělci a umělecké osobnosti. Klapky budou na závěr festivalu vydraženy, do letošní veřejné aukce jich půjde rekordních 137. Předtím se ale představí v rámci putovní výstavy. Vystaveny už byly v Poslanecké sněmovně, do 12. května budou k vidění v Divadle Hybernia. Z Prahy se pak přestěhují do Zlína.

Nápad propojit známé výtvarníky a filmaře vznikl ve Zlínských filmových ateliérech v roce 1998, kdy ve Zlíně začala fungovat Vyšší odborná filmová škola. „Vždycky vyrobíme v létě v jednom malém stolařství na Moravě filmové klapky klasické, dřevěné, surové, které se natírají, a rozesíláme jich kolem sto padesáti výtvarníkům, které máme v databázi,“ prozrazuje postup Irena Skaunicová z produkce zlínského festivalu.

Na první výstavě se dražily klapky od 26 předních českých výtvarných umělců, herců a osobností uměleckého světa. Za dvanáct let, kdy se akce koná, byla vydražena například díla Pavla Brázdy, Ivy Hüttnerové nebo Jana Saudka.

Jeho klapka nechybí ani mezi letošními 137, stejně jako nově třeba od sochaře Olbrama Zoubka. „Budu pokračovat, dokud udržím štětec v ruce. Mám radost, protože se ta moje vždycky vydražila za velmi slušnou sumu,“ uvedl Saudek.

Zlínské filmové klapky už dnes patří mezi zajímavý artikl. A tak se rok od roku nezvyšuje jen počet tvůrců, ale i zájem návštěvníků a sběratelů. Jen v loňském roce byl výtěžek z dražby více než dva a půl milionu korun.

„Nejvíce jsme klapku vydražili za přibližně sto šedesát tisíc. Jedny z nejúspěšnějších jsou typicky dětská témata a typičtí dětští autoři, například pan Miler nebo pan Nesvadba,“ doplnil autor projektu Zdeněk Skaunic. Získané peníze pomáhají studentům Zlínské filmové školy realizovat jejich absolventské filmy.

V pražském Divadle Hybernia potrvá výstava do 12. května. Poté poputují do Zlína, kde se od 14. května představí nejprve v Galerii pod Radnicí a pak v prostorách Univerzity Tomáše Bati. Tam budou taky vydraženy na veřejné aukci 5. června.

  • Klapka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/806/80525.jpg
  • Klapka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/806/80527.jpg