Mládková bojuje za sochařský park

Praha - Meda Mládková, mecenáška českého umění a zakladatelka Musea Kampa, představila svůj projekt sochařského parku na pražské Kampě. Na oblíbené odpočinkové místo Pražanů by měly dohlížet sochy nejlepších českých výtvarníků. Praze 1 se ale projekt nezamlouvá, podle jejího starosty by instalace děl špičkových umělců potlačila funkci parku jako místa setkávání a odpočinku nejširší veřejnosti.

„Vždy jsem to chtěla udělat, doufám, že se mi to podaří. Teď přijdou boje, město už má plány, kam dát stromy, lavičky,“ říká Mládková. Projekt vypracoval kurátor Jiří Machalický společně s architektem Davidem Vávrou.

Praha 1 na rozdíl od jiných světových metropolí preferuje spíše konzervativní řešení. „Obávám se, že by se potlačila funkce pro tu nejširší skupinu obyvatel všech generací, aby mohli odpočívat a střetávat se na Kampě tak, jak jsou zvyklí,“ vyjádřil se starosta Prahy 1 Petr Hejma.



Sochařský park není jediným projektem Mládkové. Už několik let se neúspěšně pokouší o pronájem plynárenského domku na Kampě. Město už na něj vypsalo několikrát výběrové řízení, které následně odvolalo. Naposledy přišlo s nápadem vypsat výběrové řízení přímo na restauraci - toho se Mládková odmítla zúčastnit. „Žádám už osm roků, že to zaplatím, že to bude pro děti, bude se to jmenovat Trnkův domeček. Tam bude celý den program pro děti,“ říká Mládková.



Kampa by nebyla první pražskou sochařskou galerií pod širým nebem. V parku na Zbraslavi byla kdysi umístěna sbírka českého sochařství.

  • Park Kampa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/809/80804.jpg
  • Plynárenský domek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/809/80806.jpg