Mácal bude poprvé dirigovat Schumannovou

Praha - Pravděpodobně vůbec poprvé zazní dnes a zítra v Praze Koncert pro klavír a orchestr a moll skladatelky a klavíristky Kláry Schumannové, manželky skladatele Roberta Schumanna. Přednese jej Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK pod taktovkou Zdeňka Mácala. Druhá část koncertu ve Smetanově síni Obecního domu bude patřit Druhé symfonii e moll Sergeje Rachmaninova.

„V životě jsem to nehrál, sólistka (klavíristka Jitka Čechová, pozn. red.) jen jednou,“ říká o jediném zachovalém orchestrálním díle geniální klavíristky Zdeněk Mácal. Autorka (1819-1896) podle jeho slov přeskočila svého manžela, zejména v první větě je hodně názvuků na dílo Sergeje Rachmaninova (1873-1943). Podle Mácala půjde pravděpodobně o vůbec první uvedení této melodické skladby v Praze.

Rachmaninovovu Symfonii č. 2. e moll dirigoval Mácal podle svých slov naopak nejméně 70krát. FOK podle jeho slov funguje skvěle; „je radost s nimi zkoušet,“ říká bývalý šéfdirigent České filharmonie.

Klára Schumannová napsala část koncertu již ve svých 14 letech. Třívěté dílo mělo premiéru se skladatelkou u klavíru a Felixem Mendelssohnem Bartholdym u dirigentského pultu v lipském Gewandhausu v listopadu 1835. Rachmaninovova čtyřvětá Druhá symfonie e moll op. 27 spadá do let 1906-7, kdy se skladatel dočkal potřebného klidu v Drážďanech poté, co tři roky hekticky pracoval jako operní dirigent ve Velkém divadle v Moskvě. S manželkou a malou dcerkou si v Drážďanech pronajali dům. Kromě Druhé symfonie zde vznikla První klavírní sonáta či symfonická báseň Ostrov mrtvých podle obrazu Arnolda Böcklina.