Tajný deník pro všechny, kteří cítí záchvěvy puberty

Ostrava - Třináctiletý Adrian Mole není žádný krasavec, každý ho přepere, milovanou Pandoru mu přebere kamarád, a navíc se jeho rodiče doma hádají. Své pubertální postřehy si zapisuje do tajného deníku, který se stal knižním bestsellerem. Humoristický román Sue Townsendové Tajný deník Adriana Molea se stal literární předlohou pro stejnojmennou komedii o trampotách dospívání a rodinného života. Divadlo loutek Ostrava ji dnes uvede poprvé ve svém repertoáru a určena je všem od jedenácti let výše, kteří cítí záchvěvy puberty.

„Až se jednou najde můj deník, tak snad lidstvo pochopí, jaké to je, když je člověku třináct a půl a je nepochopený intelektuál,“ doufá Adrian, kterého na prknech ostravského divadla ztvárnil 26letý Lukáš Červenka. „Kolem něho se to tak nějak míhá a on ještě přesně nechápe, co se vlastně děje,“ říká o Adrianovi. Na rozdíl od něho byl ale prý i v pubertě extrovert.

Tajný deník uváděli před Ostravou také v Hradci Králové a v Kladně. Deník Adriana Molea je prý přesně látkou, která baví teenagery, a najít takovou prý není zrovna lehké.

„Je to přesně ten typ literatury, který patří jim a vlastně nejenom jim, tu knihu četli i jejich rodiče. V mnoha rodinách je v knihovnách jako kultovní kniha,“ domnívá se režisér inscenace a umělecký šéf divadla Václav Klemens.

Divadlo loutek uvede Tajný deník Adriana Molea jako inscenaci činoherní, loutky se v ní představí pouze v roli zvířat - dvou psů a jedné „kobylky-ponynky“. Inscenaci nastudoval Václav Klemens. Hrají: Lukáš Červenka, Ivan Keller, Michal Przebinda, Vlaďka Krakovková nebo Lenka Macharáčková. Premiéra: 24. dubna, nejbližší představení: 30. dubna.