Plzeňské Finále dorazilo do finále

Plzeň - Vítězem 22. ročníku festivalu českých filmů Finále se stal celovečerní snímek Kdopak by se vlka bál režisérky Marie Procházkové. Sošku Zlatého ledňáčka mu udělila porota v čele se scenáristkou Milenou Jelinek „za vynalézavý a přesvědčivý pohled do světa dítěte, které prožívá typické rodinné problémy dnešní doby“. Nejlepším dokumentárním filmem se stala v konkurenci 23 snímků Česká RAPublika Pavla Abraháma.

„Film (Česká RAPublika) ukazuje cestu, jak mohou představitelé odlišných názorů za vzájemné tolerance najít jednotnou řeč,“ zdůvodnila vítězství porota v čele s Markétou Šantrochovou. Na Abrahámově snímku ocenila i to, že si režisér zachoval od tématu odstup a nadhled a tvořivým způsobem sladil obsah a formu filmu.

Obě poroty se také rozhodly udělit zvláštní ocenění, a to filmu El Paso režiséra Zdeňka Tyce a dokumentu „Okno oko srdce, do oka okno, duše“ od Dominika Krutského. U El Pasa ocenila porota to, že film nabízí instruktivní a časovou prezentaci evropského sociálního a rasového problému. U Krutského dokumentu zase snahu hledat vlastní filmovou řeč.   

Cenu diváků si dnes večer odnesl režisér Filip Renč za film Hlídač č. 47, který produkovala Česká televize. Karel Roden, který ztvárnil hlavního hrdinu, získal cenu za nejlepší herecký výkon. O ní hlasovali diváci na internetu a pomocí speciálního kuponu. Na druhém místě v této kategorii se umístila Dorotka Dědková za roli Terezky ve vítězném snímku Marie Procházkové.

Porota letos udělila také cenu za významnou podporu české kinematografie v zahraničí. Obdržel ji britský filmový publicista Peter Hames. Cenu Asociace českých filmových klubů si odnesl režisér Petr Zelenka za film Karamazovi.

22. ročník Finále od neděle 19. dubna nabídl v hlavní soutěži 12 nových českých filmů a 24 dokumentů. Vítěze vybíraly dvě mezinárodní poroty. Kromě aktuální filmové produkce se návštěvníci mohli zúčastnit řady seminářů, besed a netradičních projekcí. V archivní části se vrátil například do roku 1969, připomenul i zajímavé filmy natočené v 90. letech minulého století. Velkou retrospektivní poctu věnoval režisérce Věře Chytilové a také režisérovi Františku Vláčilovi i dalším jubilantům.

Závěrečným dnem festivalu bude sobota, která nabídne také ochutnávku z evropské filmové produkce. „Sekci Evropský film připravil jeden z dramaturgů festivalu David Brabec. V Malém sále Měšťanské besedy je připravena projekce filmu Exponát roku 1827, který vznikl pod vedením režiséra Miroslava Gavelčíka a natočili ho neslyšící umělci,“ uvedla Daniela Vítová z tiskového servisu přehlídky. Tečku za letošním festivalem v Plzni udělá Markéta Lazarová. Promítání snímku Františka Vláčila začne v 19:00.