Černého Entropa nadále odhaluje míru neuspořádanosti systému

Praha - Výtvarník David Černý, který svým dílem Entropa, jež visí v budově Rady Evropy v Bruselu, vzbudil značný rozruch již při jeho instalaci, pomalu zklidněné emoce opět rozvířil. Rozhodl se totiž, že dílo odstraní dříve, než bylo plánováno. Za konkrétní datum označil 10. květen. Černého projekt prezentuje české předsednictví EU a výtvarník došel k závěru, že s odvoláním vlády Mirka Topolánka de facto skončilo. V pořadu Interview ČT24 David Černý motivace, které ho vedly k ukončení prezentace díla, blíže vysvětlil.

„Tím, že chci nyní Entropu deinstalovat, chci říct, že zásadně nesouhlasím s tím, jak byla vláda, ať už byla jakákoli, odvolána. Nesouhlasím se způsobem odvolání i s tím, že se to vůbec stalo. Myslím, že za tím vším stála jasná osoba, která to iniciovala jako schválnost, a to se mi fakt nelíbí. O kterou osobu jde, nechť si každý dosadí. Nezdá se mi ani korektní, že do čela nové úřednické vlády byl dosazen člověk, který byl pár let v KSČ, stejně jako i někteří z navrhovaných ministrů. Dvacet let po pádu bolševismu si myslím, že je to strašné a že by voliči z toho měli vyvodit zásadní závěry. Podle mého názoru sundání Entropy je zřetelným signálem zbytku Evropy, že je zde pár lidí, kteří s celou současnou politickou situací nesouhlasí,“ uvedl v rozhovoru výtvarník.

Černý dále v rozhovoru prozradil, že ho příliš netěší to, že je společenskou a hlavně politickou situací stále provokován, aby svým dílem nějak reagoval. „Raději bych si někde v klidu dělal nějaké sošky, ale nejde to,“ s povzdechem konstatoval.

O dalším osudu Entropy není zatím rozhodnuto. Zájem o ni podle autora projevily Anglie a Portugalsko, ale nic konkrétního ještě není domluveno. V nejbližší době bude na několik měsíců instalována v holešovické galerii DOX. „Pokud se týká informací, že by snad měla viset na Nové scéně Národního divadla, to se nestane. Ředitel Ondřej Černý se necítil v tomto záměru dostatečně politicky podporován, a nechtěl se tak do toho pouštět.“ upřesnil David Černý. Prozradil ale, že se rozběhla určitá jednání, která naznačují, že by snad bylo žádoucí, aby Entropa zůstala na svém místě daleko déle, než byl čas vyměřený českým předsednictvím EU. „Jedině to, že by tam dílo viselo déle, by mě snad pohnulo ke změně názoru v její odstranění,“ připustil.

V rozhovoru, který se netýkal jen Entropy, se výtvarník například pozastavil i nad otázkou umění ve veřejném prostoru. „Umění ve veřejném prostoru v Česku vlastně neexistuje. Když to srovnám se světem, tak třeba v Chicagu, Paříži nebo i Rotterdamu je umění ve veřejném prostoru velmi protěžováno, a to i z komerčního důvodu, protože se tím zvyšuje atraktivita města. Většina mých věcí, které jsou rozmístěny po Praze, jsou buď v mém, nebo jiném soukromém vlastnictví. Je mi líto, že třeba město výtvarný mobiliář nerozšiřuje,“ uzavřel David Černý.

  • David Černý v Interview ČT24 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/824/82389.jpg
  • Entropa autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/674/67349.jpg
  • Diváci pod Entropou autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/674/67352.jpg