Vejce - komedie o kedlubnách a rakovině

Praha – Karel vynalezl lék na rakovinu. Dává světu novou naději a jeho žena Pavlína je na něj moc pyšná. Sousedka Zdena vyhrála soutěž v pěstování kedlubnů a svět už nemůže být krásnější. Když tu se na Zdenině záhonu kedlubnů objeví nahý muž a Karel mu musí jít vysvětlit, aby šel pryč… Hru Vejce Petra Kolečka uvádí 29. října v premiéře experimentální prostor Roxy/NoD.

Komedie „o zahrádkářství, lásce a rakovině“ vznikl původně jako zakázka pro Divadlo na Vinohradech. To se však projekt těsně před zkoušením z uměleckých důvodů zastavilo. Textu se ovšem nezalekl divadelní prostor NoD. „Myslím, že je pro určitý typ divadla nepřístojný, ale prostor Roxy/NoD je pro tuhle dramaturgii ideální,“ domnívá se režisér Tomáš Svoboda.

V autorském tandemu s Petrem Kolečkem vytvořil už například úspěšné hry Pornohvězdy nebo Jaromír Jágr, Kladeňák. Kolečkovy hry jsou většinou provokativní a s humorem, který nikoho nešetří. „Je tam humor samozřejmě hodně na hraně, ale myslím, že si dal Petr záležet, aby z toho vyvěralo téma a postoj životu,“ poznamenává k nové hře Svoboda.

Vejce je drsná komedie místy až bláznivá taškařice, ve které úspěšný český vědec vymyslí lék proti rakovině. Zhýralý divadelní režisér mu však jeho štěstí dokonale nabourá. „Kdyby lidstvo mělo lék proti rakovině, tak se obávám, že nebude rozhodně šťastnější. Možná že si prodloužíme život, ale štěstí tím nezískáme,“ odhaduje Jana Stryková. Spolu s ní se ve Vejci objeví Ondřej Pavelka, Petr Pěknic, Alena Štréblová a Jan Vlas.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)