Zlomvaz sází na nejistotu

Praha - Studenti divadelních oborů vysokých uměleckých škol z Prahy, Brna a Bratislavy se v polovině května sejdou v Praze, aby zde představili své nejúspěšnější nové inscenace. 16. ročník třídenního festivalu Zlomvaz nabídne šest absolventských děl z DAMU, JAMU i bratislavské VŠMU i doprovodný program. Představení mohou zhlédnout i zájemci z řad veřejnosti.

„Nejsou sice 'sázkou na jistotu', ale zvídavý divák má skrze ně možnost zahlédnout záblesky budoucnosti divadla v obou sobě si tak blízkých státech,“ říká Michal Lázňovský, vedoucí Katedry produkce pražské DAMU, jejíž studenti Zlomvaz s podtitulem „Najdi 10 rozdílů“ organizují. 

Každá ze škol dostane jeden festivalový den, během kterého představí soutěžní inscenace a bude moci ovlivnit složení off-programu. Ten počítá s vystoupením hudebních skupin z Prahy, Brna a Bratislavy, specifickou výzdobou interiéru festivalových prostor, nabídkou jídla i nápojů. 

50 tisíc pro nejlepší 

Hlavní osou programu bude soutěžní přehlídka, ve které se představí dvě absolventské inscenace každé školy. V porotě mají usednout například Milan Šteindler, Zdeněk Hořínek a Veronika Bednářová. Porota na konci festivalu vyhlásí nejlepší inscenaci. Tradičně bude udělena za nejlepší herecký výkon cena Reflexu, spojená s finanční částkou 50 tisíc korun určených na zahraniční stáž výherce.

Zlomvaz 2009

  • 13.-16. května
  • Divadla Disk a Na zábradlí, Studio Řetízek, učebny DAMU
  • Kromě hlavního programu se v rámci nesoutěžní sekce objeví také inscenace studentů nižších ročníků DAMU, JAMU i VŠMU, workshop shakespearovského herectví, dílna pro studenty divadelní produkce i večerní koncerty