Úřad vlády zrušil koncert ke Dni Evropy, chce se vejít do rozpočtu

Praha – Koncert ke Dni Evropy, který se měl pro VIP hosty uskutečnit 9. května ve Smetanově síni Obecního domu, Úřad vlády několik dní před jeho začátkem zrušil. Pravděpodobně z úsporných důvodů. Koncert, který nebyl volně v prodeji, si úřad objednal u festivalu Pražské jaro. Vystoupit na něm měla Česká filharmonie pod vedením Jiřího Bělohlávka, zahraniční sólisté a Pražský filharmonický sbor. Zaznít měla Beethovenova Devátá symfonie s Ódou na radost, oficiální hymnou Evropské unie.

„Úřad vlády to vysvětlil tak, že je hodně kulturních i doprovodných akcí. Rozhodli se, že prý nějaké akce zruší, aby se vešli do rozpočtu,“ uvedl ředitel přehlídky Pražské jaro Roman Bělor. Kulturních akcí by se podle původních plánů mělo uspořádat v rámci předsednictví na sedm set.

Koncert byl oficiálně zrušen 14 dnů před začátkem. Podle Bělora to rozpočet festivalu nezatíží, navíc stále platí, že české předsednictví bude Pražské jaro podporovat jako celek. Nenadálé zrušení ale způsobilo obtíže sjednaným interpretům.

„Šlo o mimoslužební koncert, bylo to docela složité to dát ve zkouškách dohromady,“ uvedl ředitel ČF Václav Riedlbauch, který bude zřejmě muset nahradit mzdu hudebníkům. Pražský filharmonický sbor kvůli tomuto koncertu před časem odmítl lukrativní vystoupení na Kypru.

Kompenzace umělcům může hradit pořadatel koncertu Pražské jaro z finanční podpory, kterou české předsednictví poskytlo festivalu, uvedla Michaela Jelínková, mluvčí odstupujícího vicepremiéra pro EU Alexandra Vondry.