Občanský průkaz Ondřeje Trojana je nesentimentální vzpomínkou

Praha – Koncem dubna začal režisér a producent Ondřej Trojan točit film, který se odehrává v době, kdy „big beat a dlouhé vlasy byly rebélií proti husákovskému socialismu, občanský průkaz prostředkem k policejní buzeraci a modrá knížka vymodlenou svátostí“. Při psaní scénáře teenagerské tragikomedie Občanský průkaz se Petr Jarchovský nechal inspirovat stejnojmennou novelou Petra Šabacha. S premiérou se počítá na podzim roku 2010.

Děj filmu se odehrává mezi lety 1973 až 1977 a zachycuje období dospívání v životě čtyř spolužáků – Petra, který je vypravěčem příběhu, a jeho kamarádů Popelky, Aleše a Míti. Od okamžiku, kdy je jim patnáct a dostanou občanský průkaz, až do chvíle, kdy se snaží získáním modré knížky uniknout vojně.

Osudy hrdinů jsou ilustrovány řadou epizod, některé mají absurdně groteskní charakter, jiné jsou ale dramatické a fatální. Každý ze čtveřice kamarádů totiž prochází klíčovým obdobím života poznamenaného  problémy ve škole, s rodiči a hlavně neustálým konfliktem s totalitním režimem, ve kterém jsou nuceni žít.

„Náš film by měl být nesentimentální vzpomínkou na generaci dnešních otců, tedy nás samotných, a na dobu, ve které jsme byli nuceni dospívat. Vypráví o cestě k dospělosti skrz poznání ceny svobody, o sbírání odvahy ke vzdoru a o nalézání sebeúcty. Sen našich dospívajících hrdinů o svobodě se odráží v útěcích za hranice, v hudbě, dlouhých vlasech a přátelství mezi kamarády…,“ uvedli ke snímku jeho tvůrci.

V hlavních rolích čtyř kluků se představí Libor Kovář (Petr), Matouš Vrba (Popelka), Jakub Šárka (Aleš) a Jan Vlček (Míťa). V roli dospělých se ve filmu objeví například Aňa Geislerová, Martin Myšička, Marek Taclík, Jiří Macháček nebo Jana Šulcová.