Vladimír Suchánek se ohlíží do šedesátých let

Praha - V pražské Galerii Smečky vystavuje Vladimír Suchánek grafiky, kresby a také koláže pod názvem Ohlédnutí na léta šedesátá. Šestasedmdesátiletý výtvarník je vůdčí osobností litografické tvorby. Podílel se na výtvarném doprovodu řady českých i zahraničních bibliofilií, ilustroval básnické sbírky a celosvětový ohlas získal svými exlibris. Uznání se těší i jeho známková tvorba.

„Jeho barevné litografie tu však milovníci výtvarného umění neuvidí. Zato jsou na výstavě díla, která revokují klima doby, v níž se o svobodu projevu zápasilo také výtvarnými prostředky,“ řekl na vernisáži kurátor výstavy Jiří Šetlík. Upozornil především na koláže, které byly tehdy zapovězenou oblastí výtvarné tvorby. Suchánek si je vyzkoušel například v ilustracích ke Kafkovým povídkám. Řadě z nich dal svým smyslem pro humor často až absurdní smysl.

„Vyvolají vzpomínky na nesnadnou a pak velice nadějnou dobu, kterou jsme prožívali plnými doušky,“ dodal Šetlík k výstavě, která ve Smečkách potrvá do 20. června.

Vladimír Suchánek

Rodák z Nového Města nad Metují studoval na pedagogické fakultě Univerzity Karlovy a grafickou speciálku profesora Vladimíra Silovského na pražské Akademii výtvarných umění, kterou absolvoval v roce 1960. Poprvé vystavoval ve svém rodišti v roce 1957. Od té doby měl přes 120 samostatných výstav doma i v zahraničí. Za grafiku, ilustrace a exlibris obdržel na tři desítky českých a mezinárodních ocenění.

Suchánek, který od poloviny 90. let předsedá Sdružení českých umělců grafiků Hollar, je svými pracemi zastoupen v mnoha veřejných a soukromých sbírkách. Začátkem loňského roku získal na 15. mezinárodním bienále exlibris v litevském Vilniusu zlatou medaili. Předtím obdržel například zlatou medaili na světové výstavě komorní grafiky v Pekingu a stejná ocenění z Terstu a Malborku. Jeho známka k miléniu sv. Vojtěcha zvítězila v evropské soutěži a vyšla i v Německu, Polsku, Maďarsku a Vatikánu.

  • Vladimír Suchánek zdroj: Artbohemia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/831/83042.jpg
  • Vladimír Suchánek zdroj: Artbohemia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/831/83043.jpg