Svět knihy je letos ve znamení evropské sounáležitosti

Praha - V Průmyslovém paláci pražského Výstaviště dnes začíná 15. ročník knižního veletrhu Svět knihy. Svátek všech milovníků knížek bude trvat do neděle 17. května. Pod letošním heslem Evropa v literatuře - literatura v Evropě přivítá hosty ze čtyř desítek zemí a na programu má opět besedy, prezentace, udílení literárních cen i autogramiády autorů, celkem ke čtyřem stovkám pořadů.

„Každý rok se snažíme hlavně prostřednictvím témat, přinést něco nového. Letos, kromě hlavního evropského tématu, jsou vyhlášena témata - fantazie a kreativita, literatura a vzdělání, dále např. představujeme ve veliké míře ruskou literaturu a máme ještě mnoho zajímavých akcí v plánu,“ upozorňuje na začátku veletrhu jeho ředitelka Dana Kalinová.

Svět knihy představí autory a literaturu všech 27 členských zemí EU i písemnictví zemí kandidátských či evropských států mimo unii. Centrální expozice se letos věnuje ruské literatuře, kterou přijíždí představit velké množství hostů.

Mezi nimi je i jedna z hlavních hvězd veletrhu, světově proslulý autor sci-fi a fantasy Sergej Lukjaněnko. První den veletrhu má na programu například i vyhlášení výsledků tradiční kartografické soutěže Mapa roku či předání Ceny Jiřího Ortena pro mladé autory. Veletrh je dnes, v pátek a sobotu otevřen od 9:30 do 19:00, v neděli jen do 16:00. Loni ho navštívilo rekordních 35 000 lidí.

Zajímavé hosty najdou návštěvníci např. u stánku nakladatelství Mladé fronty, kde se mimo jiné v sobotu představí Ladislav Špaček se svou lekcí etikety z Nové velké knihy etikety; dále umělecký fotograf Adolf Zika pokřtí unikátní publikaci One Year of my Life s 3 285 fotografiemi. V neposlední řadě Arnošt Lustig v průběhu besedy se čtenáři pokřtí knihu Arnošt Lustig zadním vchodem.Ze zahraničních autorů nakladatelství MF bude Petri Tamminen,jeden z nejosobitějších finských autorů, podepisovat svou novou knihu Strýčkova ponaučení.

  • Arnošt Lustig autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/5/479.jpg
  • Ladislav Špaček - Etiketa autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/555/55429.jpg