Bývalá šatna v Týnské ulici patří objektům Jakuba Lipavského

Praha - Galerie hlavního města Prahy připravila nový prostor, ve kterém umožňuje vystavovat nejmladším umělcům, často ještě studentům vysokých škol. Rekonstrukcí domu U Zlatého prstenu vznikla z bývalé šatny „slohově neutrální“ místnost pro výstavy, které se konají pod názvem Start-up. Po Jakubu Janovském nyní prostor patří čerstvému absolventovi AVU Jakubu Lipavskému.

Maximální jednoduchost nově upraveného prostoru vhodně koresponduje s Lipavského (1976) tvorbou. Dává vyniknout jeho sochařským objektům, které zaujmou strohou sdělností a tvarovou ambivalencí. Sochařovy „vizuální obrazy“ převedené do trojrozměrného prostoru se odehrávají na hladině českých rybníků.

Filozofie jednoduchosti

Zredukovaný nefigurální, abstraktní jazyk, typický i pro umělcova učitele z AVU Jindřicha Zeithammla, dodává tvorbě Lipavského vnitřní energii. Sochař přemítá nad řečí tvarů a v souladu s wittgensteinovskou filozofií sděluje jen to, co je nutné.

Většina objektů je bez názvu. Autor tím naznačuje, že předměty, které ho inspirovaly, při objektivním vnímání okolního světa nemusí zaujmout. Prostřednictvím vlastní tvorby je převádí do svébytného prostoru, na hladinu vlastních představ. 

2. 6. od 18 hodin autor osobně provede zájemce výstavou. Projekt Start-up se mění vždy po čtyřech týdnech a vstup na něj je zdarma. Po Lipavském se představí Adam Vačkář a Tomáš Džadoň.

Jakub Lipavský: Na hladině
Zdroj: ČT24