Opala je poklad (hlavně v době krize)

Jihlava - Poslední premiérou této sezony v Horáckém divadle v Jihlavě bude v sobotu komedie Johna Patricka Opala je poklad. V dramaturgii Marie Procházkové hru se souborem nastudoval hostující režisér Jiří Seydler. V titulní roli sběratelky veteše Opaly Kronkieové se divákům představí Anna Bazgerová. Text starý více jak čtyřicet let inscenátoři jen mírně aktualizovali, přesto se zdá, že reaguje na současnou reálnou společenskou situaci.

„Hra pochází z 60. let minulého století, ale rozhodně není zaprášená, je naprosto ideální do jakéhokoli krizového období. Ukazuje, že proti překážkám je třeba jít s optimismem,“ upozorňuje režisér.

Autorkou scény je hostující Dana Hávová, hudebně se souborem spolupracoval Lubomír Šrubař. Patrickovu veselohru přeložili a upravili Josef Novotný a Jan Procházka. Poprvé hru uvedlo Realistické divadlo v Praze s Jiřinou Štěpničkovou v hlavní roli.

Horácké divadlo již nastudovalo tři Patrickovy komedie. Podivná paní Savageová byla na repertoáru v roce 1970 a v roce 1996. Hru Opalu má každý rád viděli diváci v roce 1988 a Tančící myši se hrály v roce 1990.