Červenobílý koktejl aneb když barvy pomáhají

Praha - Červenobílý jarní koktejl upořádaly ve středu 20. května módní návrhářky sdružené do volného společenství Czech Fashion Centre (CFC). Akce proběhla v pěti buticích v pražské módní čtvrti, nacházející se poblíž Staroměstského a Václavského náměstí. Návrhářky tak společně podpořily projekty pro hluchoslepé, klienty občanského sdružení LORM. Konečná vybraná částka 20.470 Kč z módních butiků půjde na Lormiádu, sportovní klání lidí s kombinovanou vadou zraku a sluchu, jejíž druhý ročník se chystá letos v září.

V butiku Bohéme Hany Stocklassové byly ten den k dostání červené a bílé svetříky s 10% slevou - tutéž slevu na speciálně navrženou minikolekci červenobílých pruhovaných triček nabízela také značka HH Hany Havelkové. U Martiny Nevařilové  (Navarila-design) proběhla malá módní přehlídka, u Ivany Follové (if…) filmový večer završený příjezdem růžového chryslera a u Taťány Kovaříkové (TATIANA) bylo možné vychutnat novou letní kolekci a sklenku šampaňského.

„Chceme pomoci lidem s obzvlášť vážnou kombinovanou vadou a zároveň veřejnost seznámit s jejich nejobvyklejší pomůckou pro bezpečný pohyb po ulicích - červenobílou holí,“ říkají návrhářky Ivana Follová (if…), Hana Havelková (HH), Taťána Kovaříková (TATIANA), Martina Nevařilová (Navarila-design) a Hana Stocklassová (BOHÉME). V jejich buticích byly proto už od 13. května instalovány pokladničky, do nichž bylo možné přispět libovolnou částkou právě na podporu hluchoslepých spoluobčanů.

Charitativní odpoledne vyvrcholilo v podvečer ve francouzské restauraci Chez Marcel na Haštalském náměstí, kde za přítomnosti všech návrhářek a jejich modelek ve stylových červenobílých modelech byl slavnostně předán šek s vybranou částkou zástupcům občanského sdružení LORM.

Jak uvedla ředitelka o.s. LORM Petra Zimermanová, celonárodní sbírka Červenobílé dny se konala letos už po sedmé a vybralo se na ní téměř 600 000 korun. Přesně 533 612 korunzískali dobrovolníci prodejem malých červenobílých propisek, zbytek peněz přišel formou dárcovských SMS, aukce fotoobrazů Marka Vašuta a také z doprovodných akcí, jako byl právě Červenobílý koktejl pražských návrhářek nebo Červenobílý den v pražské ZOO.  Vybrané peníze umožní sdružení realizovat všechny plánované sociální služby pro hluchoslepé v tomto roce. 

Czech  Fashion Centre (CFC) tak pokračuje v další aktivitě, která nápaditě propojuje originální módu s akcí pro dobrou věc. Sdružení, založeného v srpnu 2006 pro propagaci pražské módní čtvrti, si všiml i list New York Times, který procházku butiků CFC doporučil svým čtenářům. Návrhářky v CFC už společně upozornily na problém anorexie, když věnovaly čokoládový dort příliš hubeným modelkám, a připojily se i ke sbírce pro africké ženy a dívky odmítající ženskou obřízku.

Sbírku přibližují stránky www.cervenobiledny.cz. Tu lze podpořit i zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS LORM na číslo 87 777 (cena jedné dárcovské SMS je 30 Kč, o.s. LORM obdrží 27 korun). Pro příspěvky je také otevřeno sbírkové konto 35-0720850257/0100.

  • Červenobílý koktejl autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/876/87512.jpg
  • Červenobílý koktejl autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/876/87518.jpg