Street for Art - sousedská večeře a nekonvenční umění

Praha - V Centrálním parku na pražském Jižním Městě začal v průhledné nafukovací bublině druhý ročník festivalu Street for Art. Ještě předtím se odehrála česká premiéra evropského divadelního představení Evropa je tady i tam/Ici là-bas. Ústředním bodem festivalu, který potrvá do 24. května, je berlínský architektonicko-urbanistický objekt Kitchen Monument. Festival chce obyvatelům největšího sídliště v ČR ukázat, že veřejný prostor je i místem setkávání a sdílení společných zážitků.

„Snažíme se nabízet kulturní program obyvatelům Jižního Města, přitom zjišťujeme, že zvát lidi do kamenných baráků je čím dál tím obtížnější. Takže jsme zvolili opačný postup. Přinášíme umění do ulic, kde se lidé přirozeně pohybují, a oslovujeme je uměním přímo. Cílem je chápat veřejný prostor jako součást lidského života a reagovat pak na témata, která prostřednictvím umění otevíráme,“ řekl programový ředitel festivalu Street for Art David Kašpar. 

„V prostoru 'bubliny' se každý večer odehrává program, kdy jeho stěžejní částí je vlastně tzv. sousedská večeře, jako prostředek pro setkání lidí, jemně doprovázená uměním. Druhá scéna je otevřena na staré opuštěné poště, kde skupina Fáze testuje nové způsoby trojrozměrných projekcí. Nejedná se o klasické promítání, ale za pomocí 3D projekce ten barák ožívá, propadají se stropy, dveře se otevírají, tvoří se nové prostory,“ přiblížil zajímavé části programu Kašpar.

„To, co jsem zažil včera večer tady v 'bublině', je fakt úžasná věc, včetně programu i donesených pochutin. Obecně je třeba dodat, že už dva roky se snažíme v městské části Praha 11 dostat kulturu do ulic, do míst, kde lidé žijí, aby za ní nikam nemuseli dojíždět, a snad se nám to i daří,“ uvedl starosta MČ Praha 11 Dalibor Mlejnský.

Evropa je tady i tam/Ici là-bas

V představení Evropa je tady i tam/Ici là-bas, které vzniklo ve spolupráci s francouzským souborem Image Aiguë, vystupuje 15 herců, dospělých i dětí. Hovoří dohromady asi deseti jazyky. Představení nejsou založena na předem připraveném textu, ale vycházejí ze spojení hudby, textu a obrazů. Nejčastěji je slyšet francouzština a čeština, ale zaslechnout lze také turečtinu, arabštinu nebo vietnamštinu.

Děj vyjadřuje živá pantomimika, hra na housle a harmoniku, emoce a intonace hlasu. Francouzská režisérka Christiane Véricelová nechala hrát společně dospělé i děti ze všech koutů světa. Ve hře vystupují tři české holčičky. Nejmladšímu dítěti je šest let. „Zajímavé bylo udělat konfrontaci s dětmi, které žijí tady,“ řekla Véricelová. Diváci budou moci představení vidět ještě ve čtvrtek.

Bublina umělecké skupiny Raumlabor, která vyrostla mezi stanicemi metra Opatov a Háje, bude otevřena po celý den až do 24. května.  

Bar-beck-you v Bublině
Zdroj: ČT24/www.kczahrada.cz