Mickey Mouse ztratil svůj charakteristický hlas

Los Angeles - Ve Spojených státech zemřel herec Wayne Allwine, který přes 30 let daboval animovaného myšáka Mickeyho Mouse. Pro Disneyho ateliéry pracoval od šedesátých let. Myšáka mluvil od roku 1977. Byl v pořadí třetím dabérem slavné postavičky, prvním byl v roce 1928 sám Walt Disney, po něm tuto úlohu převzal v roce 1947 Jimmy MacDonald. Allwine zemřel v pondělí na následky komplikací cukrovky.

Wayne Allwine ve společnosti Walta Disneyho pracoval nejprve v podatelně, a to od roku 1966.Myckeyho začal dabovat v roce 1977. Jeho žena Russi Taylorová od roku 1986 dabuje myšákovu družku Minnie.

„Wayne zasvětil celý svůj profesionální život Disneymu a více než 32 let rozdával tolik radosti, štěstí a útěchy mnoha lidem po celém světě tím, že dal svůj hlas naší nejmilejší postavě a ikoně myšáku Mickeymu,“ řekl Robert Iger ze studií Walta Disneyho.

Mickey Mouse

- je známá kreslená postavička z dílny The Walt Disney Company, která byla stvořena v roce 1928 spoluprací Walta Disneyho a Uba Iwerkse. Poprvé se Mickey Mouse objevil v krátkometrážním filmu Plane Crazy z roku 1928, kde se objevila poprvé i jeho kolegyně Minnie. Další snímek s Mickeym pak byl The Gallopin' Gaucho z téhož roku a ještě v listopadu roku 1928 byl Mickey Mouse uveden ve svém prvním zvukovém filmu Parník Willie. Mickey Mouse i Minnie dále vystupovali v celé řadě kreslených filmů a příběhů.

18. listopadu 1978, u příležitosti 50. výročí vzniku, získal Mickey Mouse jako vůbec první kreslená postava svoji hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

„Mickey je skutečná star,“ řekl jednou Allwine o své práci.