Kousek Senegalu lze ochutnat na Žižkově

Praha - V Paláci Akropolis se dnes od 19:30 uskuteční zajímavý koncert s názvem Malick Pathé Sow. Hlavní hvězdou večera je senegalský umělec Malick Pathé. Svou kariéru zahájil jako jeden z hlavních a spolehlivých hudebníků ve službách u Baaby Maala, avšak po svém příjezdu do Belgie nastoupil na sólovou dráhu. Jeho čtvrté album je návratem k akustickým kořenům. Na CD Maayo Men je zachycena veškerá vřelost, krása a opravdovost senegalské hudby. Je poctou etnické skupině laawbe, výrobcům nástrojů a hudebníkům, kteří tradičním způsobem pojali význam hlasového předávání vědomostí mezi generacemi.

Maliský spisovatel Amadou Hampâté Bâ to vyjádřil takto: „Když v Africe zemře starý muž, je to, jako by shořela knihovna.“ Malickovo CD se snaží zachytit něco z bohaté ústní tradice a vykreslit živoucí obrázek každodenního života a kultury fulbského etnika. Maayo Men („naše řeka“) je poctou řece Senegalu, přirozené hranici mezi Senegalem a Mauretánií.

Po letech střetů se tato vodní cesta stala v regionu Fuuta Tooro místem, kde se dlabané kánoe obou zemí potkávají v míru. Témata, která jsou na tomto CD, vycházejícím jako první u Muziekpublique, zpracována, jsou stejně tak významná v obou domovinách hudebníka, v Senegalu jako i v Belgii.

Malick Pathé Sow vystoupí v sestavě:
Malick Pathé Sow: hoddu, guitar, vocals
Bao Sissoko: kora, tama (talking drum), backing vocals
Mady Kouyate: guitar, bass, balafon
Komlan Octave Agbekpenou: calabash, percussion, backing vocals