Cesta hořícího muže - Nechť to pomine s dneškem

Praha - Divadlo Na zábradlí uvede dnes evropskou premiéru hry amerického dramatika Kellyho McAllistera Cesta hořícího muže v režii Marie Záchenské. Příběh rozhádaných bratrů Bobbyho (Igor Chmela) a Martyho (Pavel Liška), kteří vyrážejí na přání svého nedávno zesnulého otce na cestu k místu, které si jejich příbuzný vyvolil jako místo posledního odpočinku. Uváznou těsně před cílem, v laciném hotýlku kdesi v poušti společně s barmankou, dvojicí neohipíků a rozzlobeným mužem středního věku.

Cesta hořícího muže bilancuje nad lidským životem. Marty a Bobby se konečně snaží dospět, majitelé motelu Jo (Kristina Maděričová) a Eddy (Leoš Noha) se přestali snažit, Candy (Gabriela Pyšná) s Hlínou (Ladislav Hampl) si vybrali svůj způsob života a drží se ho, dokud mohou. Všechny dvojice jsou charakteristické něčím jiným a zahrnují v sobě tři životní postoje. Cesta hořícího muže je hořkosladká a velmi vtipná hra o smrti, nepříjemných rodinných pravdách i o plameni vášně, který dřímá v každém z nás a který může být tak snadno uhašen.

Hořící muž

Slovní spojení „hořící muž“ (The Burning Man) není náhodně vybrané či vymyšlené spojení. Jedná se o týdenní alternativní festival umění, ohně a setkávání komunity. Do pouště ve státě Nevada se sjede na 70 000 účastníků festivalu, nelze zde platit penězi, funguje pouze směnný obchod a vrcholem akce je obrovská dřevěná socha muže, která zde každým rokem vznikne a která zde každým rokem lehne popelem. Tato socha představuje oltář. Oltář, na který můžete položit cokoli si přejete, aby vás už v životě nepronásledovalo.

Režie se ujala Marie Záchenská. Původem slovenská režisérka, která momentálně působí ve Francii. S Divadlem Na zábradlí již spolupracovala na představení Ředitelé, které i sama přeložila. „V těch postavách je sarkasmus. Zajímá mě, co lidi nutí být sarkastickými,“ říká Marie Záchenská.

Kelly McAllister

je jedním z nových a respektovaných amerických dramatiků. Viditelnější úspěch zaznamenal až po navázání spolupráce s newyorskou Boomerang Theatre Company, která se řádí k divadlům typu Off-Off-Broadway. Jeho poslední uvedená hra Cesta hořícího muže (Burning the Old Man, 2004), kterou budete mít možnost vidět v Divadle Na zábradlí, získala šest off-off-broadwayských cen na NY Innovative Theatre Awards, mezi nimi i hlavní cenu za dlouhou hru. Hra byla také zařazena antologie Play and Playwrights 2006.