Čím se platilo, to už neplatí

Praha - Největší numizmatickou výstavní akci v Praze za posledních dvacet let přichystalo Muzeum hlavního města Prahy. Sběratelé i široká veřejnost mají možnost seznámit se s originály více než tisíce kusů mincí a dalších numizmatických památek od 10. do 19. století. Ve speciálních bezpečnostních vitrínách jsou na výstavě Pražská mincovna k vidění takové unikáty jako pražský groš z dob Ladislava Pohrobka. Prohlédnout si je mohou návštěvníci do 23. srpna.


Exponáty nevyčíslitelné hodnoty

„Jde většinou o mince ze sbírek Muzea hlavního města Prahy, kterou stále rozšiřujeme. Nakupujeme především na aukcích a v posledních letech jsme získali některé mince i z archeologických výzkumů,“ uvedla k výstavě hlavní kurátorka sbírek Pavla Státníková.

Bezpečnostní vitríny byly vyrobeny speciálně pro výstavu. Mince jsou totiž exponáty nevyčíslitelné hodnoty. K nejvzácnějším patří pražský groš, který se od roku 1300 razil v Kutné Hoře a v polovině 13. století také v Praze. „Patrně jenom pro reprezentaci nebo ze zkušebních důvodů bylo odraženo několik pražských grošů. Donedávna byly tři groše, na výstavě je čtvrtý, o němž se nevědělo,“ vysvětluje autor výstavy Jiří Militský.

Kde se v Praze razilo…

Návštěvník si díky vystaveným nástrojům mincmistrů zároveň udělá představu o technickém postupu při ražbě a dozví se, kde v Praze mincovny fungovaly.


Mince se zpočátku razily v areálu pražského Hradiště a také na Vyšehradě a od poloviny 16. století pak v jednom z domů v Celetné ulici. Panovník odsud nechal na konci 18. století ražbu přesunout do budovy bývalého kláštera na Staroměstském náměstí, kde dnes sídlí ministerstvo pro místní rozvoj. Mince se v hlavním městě přestaly razit v roce 1856.

  • Ražení mincí zdroj: p-numismatika.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/888/88749.jpg
  • Výstava Pražská mincovna zdroj: Muzeum hlavního města Prahy http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/888/88752.jpg