Favorit Lustig mezinárodní cenu nevyhrál, dostala ji Kanaďanka Munroová

Londýn - Kanadská spisovatelka Alice Munroová získala mezinárodní Man Bookerovu cenu, obdobu prestižního britského literárního ocenění. Mezi čtrnácti nominovanými z přibližně deseti zemí světa byl letos i český spisovatel Arnošt Lustig. Podle sázkové kanceláře William Hill patřil k favoritům soutěže. Větší šance dávali bookmakeři jen Australanu Peteru Careyovi. Mezi nejčastějšími tipy se objevovalo také jméno držitele Nobelovy ceny za literaturu V. S. Naipaula, britského autora původem z Trinidadu.

„Alice Munroová je především známá jako autorka povídek. V každé její povídce je tolik hloubky, moudrosti a přesnosti, jako ve všech románech, které většina romanopisců napíše za celý život. Číst Alici Munroovou znamená dozvědět se něco, co vás před tím nikdy nenapadlo,“ uvedla porota vedená americkou autorkou Jane Smileyovou. Vybraný literární styl, jímž Munroová dokáže napsat minipříběhy z kanadského maloměsta, podle poroty bere dech a musí u ostatních spisovatelů vyvolávat do určité míry závist.

Cenu si vítězka převezme 25. června v Dublinu. V češtině vyšly sedmasedmdesátileté kanadské spisovatelce dva povídkové soubory Už dávno ti chci něco říct a jiné povídky a Nepřítel, přítel, ctitel, milenec, manžel. Její nejnovější sbírka Too Much Happiness (Příliš štěstí) vyjde v originále letos na podzim.

O ceně…

Man Bookerova mezinárodní cena se uděluje každé dva roky od roku 2004 a na rozdíl od své britské kolegyně není omezena jen na anglicky píšící autory zemí Velké Británie a Irska. Získat ji může žijící autor, který píše anglicky nebo jehož knihy jsou dostupné v anglickém překladu. Do angličtiny jsou překládána díla sedmi z letos nominovaných autorů.

Cena je udělována za celoživotní dílo nebo příspěvek světové literatuře. Její držitel obdrží finanční odměnu ve výši 60 tisíc liber (1,73 milionu korun). První mezinárodní Man Bookerovu cenu dostal v roce 2005 Albánec Ismail Kadare a druhou o dva roky později nigerijský spisovatel Chinua Achebe. Z českých spisovatelů se do užšího výběru dostal kromě Lustiga v jednom z minulých ročníků také Milan Kundera.

O autorce…

Alice Munroová (* 1931) patří k jedné z nejznámějších kanadských spisovatelek. Za první sbírku povídek The Dance of the Happy Shades (Tanec šťastných stínů) si vysloužila nejprestižnější kanadskou literární cenu Governor General's Literary Award. Tu získala ještě dvakrát. Ve svých povídkách Munroová zachycuje životy lidí z venkova v severozápadním Ontariu, kde jako dítě žila a kde také studovala na univerzitě.

Kniha Alice Munroové
Zdroj: ČT24/www.paseka.cz